Κοινή επιτήρηση στη Μανμπίτζ συμφώνησαν Τουρκία και ΗΠΑ

Κοινή επιτήρηση στη Μανμπίτζ συμφώνησαν Τουρκία και ΗΠΑ

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συμφωνία συνήφθη μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ επί του σχεδίου απόσυρσης της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) της Συρίας από την περιοχή της Μανμπίτζ, όπως μετέδωσε το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Αnadolu επικαλούμενο επίσημη ανακοίνωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. 

Βάσει της δήλωσης του Τούρκου ΥΠΕΞ, η κουρδική πολιτικοφυλακή θα πρέπει να αποσυρθεί από την συριακή πόλη του Μανμπίτζ 30 μέρες μετά την υπογραφή της συμφωνίας. Η εν λόγω συμφωνία περιλαμβάνει τρία βήματα, τα οποία θα οριστικοποιηθούν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Τσαβούσογλου στην Ουάσινγκτον στις 4 Ιουνίου. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι τουρκικές και αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις θα προχωρήσουν σε κοινή επιχείρηση επιτήρησης στην συριακή πόλη, 45 μέρες μετά την υπογραφή της συμφωνίας έως ότου συσταθεί νέα τοπική διοίκηση, η οποία υπολογίζεται να δημιουργηθεί 60 μέρες μετά την 4η Ιουνίου. 

Αμεση ήταν η αντίδραση αξιωματούχου της συριακής πόλης, ο οποίος σχολίασε τους ισχυρισμούς από την πλευρά της Τουρκίας για προσωρινό έλεγχο της Μανμπίτζ από αμερικανικές και τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις, ως μια «πρώιμη ενέργεια που στερείται αξιοπιστίας». 

«Οι τουρκικές δηλώσεις είναι ένας τρόπος άσκησης πιέσεων και δημιουργίας σύγχυσης στην Μανμπίτζ, γεγονός που επηρεάζει τη σταθερότητα στην περιοχή», πρόσθεσε ο τοπικός αξιωματούχος, ενώ υπενθύμισε ότι η  Τουρκία έχει ήδη προχωρήσει σε δύο στρατιωτικές επιδρομές στη βόρεια Συρία. «Το YPG αποσύρθηκε πλήρως μετά την απελευθέρωση της πόλης Μανμπίτζ και τόσο η Τουρκία όσο και ο συνασπισμός (υποστηριζόμενος από τις ΗΠΑ) γνωρίζει ότι το YPG έχει ήδη αποσυρθεί από την περιοχή», συμπλήρωσε. 

Η Μανμπίτζ, πρώην προπύργιο των τζιχαντιστών στη Συρία, απελευθερώθηκε το 2016 από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), τον συνασπισμό που μάχεται το Ισλαμικό Κράτος και στηρίζεται από τις ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες. Η πόλη, που απέχει περίπου 100 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Τουρκία, κινδυνεύει να μετατραπεί ξανά σε εμπόλεμη ζώνη αφού ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απειλεί συχνά το τελευταίο διάστημα ότι θα πραγματοποιήσει επιχείρηση για να εκδιώξει τις YPG, οργάνωση που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» από την Άγκυρα.

Υπενθυμίζεται μάλιστα ότι οι ΗΠΑ ξεκίνησαν να κατασκευάζουν τον Απρίλιο δύο βάσεις στην περιοχή της Μανμπίτζ ενώ έστειλαν στρατιωτικές ενισχύσεις μετά την απειλή επίθεσης από την Τουρκία με σκοπό να εκδιώξει τους Κούρδους πολιτοφύλακες. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή