ΚΟΣΜΟΣ

Η Κομισιόν θέλει να διπλασιάσει τον προϋπολογισμό του Erasmus για να καταπολεμήσει τον ευρωσκεπτικισμό

Η Κομισιόν θέλει να διπλασιάσει τον προϋπολογισμό του Erasmus για να καταπολεμήσει τον ευρωσκεπτικισμό

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε χθες, Τετάρτη, να διπλασιαστεί ο προϋπολογισμός για το πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών Erasmus με την ελπίδα να συμμετάσχουν σε αυτό περισσότεροι νεαροί Ευρωπαίοι.

Η πρόταση φαίνεται να έχει στόχο να καταπολεμηθεί η αύξηση του εθνικισμού και του ευρωσκεπτικισμού που οδήγησε στην ψήφο υπέρ του Brexit και την πολιτική αναταραχή στην Ιταλία.

«Η ενίσχυση της ευρωπαϊκής ταυτότητας και η συμμετοχή των νέων στις δημοκρατικές διαδικασίες είναι υψίστης σημασίας για το μέλλον της Ένωσης», ανέφερε η Επιτροπή στην πρότασή της, η οποία προβλέπει ο προϋπολογισμός για το Erasmus να φτάσει τα 30 δισεκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 2021-2027, από 14,7 δισεκατομμύρια που είναι στην τρέχουσα επταετή περίοδο.

«Κάθε ευρώ που επενδύουμε στο Erasmus, είναι επένδυση για το μέλλον μας», σχολίασε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Γίρκι Κατάινεν. «Είναι η πεμπτουσία της Ευρώπης χωρίς σύνορα», τόνισε.

Η πρόταση, που πρέπει να εγκριθεί από τις χώρες μέλη της ΕΕ, έχει στόχο να τριπλασιάσει τον αριθμό των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα σε 12 εκατομμύρια την επόμενη επταετή περίοδο και να επεκταθεί σε νεαρούς εργαζόμενους, μαθητές σχολείων, μαθητευόμενους και προπονητές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ