Μυστικές φυλακές CIA: Καταδίκη Λιθουανίας, Ρουμανίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Μυστικές φυλακές CIA: Καταδίκη Λιθουανίας, Ρουμανίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε σήμερα τη Λιθουανία και τη Ρουμανία ότι έχουν διαπράξει πολλές παραβιάσεις ως συνεργοί στο πρόγραμμα μυστικών κρατήσεων της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA) των ΗΠΑ στις δύο αυτές χώρες.

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είχαν προσφύγει το 2011 και το 2012 δύο πρώην κρατούμενοι της αμερικανικής φυλακής στο Γκουαντάναμο της Κούβας, οι οποίοι δήλωσαν ότι είχαν κρατηθεί σε μυστικές φυλακές της CIA στη Ρουμανία και τη Λιθουανία μεταξύ του 2004 και του 2006.

"Η συμμετοχή της Λιθουανίας στο πρόγραμμα μυστικών κρατήσεων της CIA την οδήγησε να διαπράξει πολλές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων", κρίνει το δικαστήριο σε απόφασή του.

Το Βίλνιους παραβίασε το άρθρο 3 της Σύμβασης (απαγόρευσης των βασανιστηρίων), το άρθρο 5 (που προβλέπει το δικαίωμα στην ελευθερία και την ασφάλεια) και το 13 (το δικαίωμα σε μια αποτελεσματική προσφυγή).

"Η Ρουμανία διέπραξε πολλές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς έγινε συνεργός στο πρόγραμμα μυστικών κρατήσεων της CIA", κρίνει επίσης το δικαστήριο σε μια δεύτερη απόφασή του.

Μεταξύ των παραβιάσεων αυτών: η απαγόρευση των βασανιστηρίων, το δικαίωμα στην ελευθερία και την ασφάλεια του ενάγοντα, το δικαίωμά του στον σεβασμό της ιδιωτικής του ζωής και το δικαίωμά του σε μια αποτελεσματική προσφυγή.

Οι δύο ενάγοντες είναι ο Αμπντ αλ Ραχίμ αλ Νασίρι (κατά της Ρουμανίας) και ο Αμπού Ζουμπάιντα (κατά της Λιθουανίας).

Ο Σαουδάραβας Αλ Νασίρι ήταν ύποπτος ότι διέπραξε την επίθεση κατά του αμερικανικού πλοίου USS Cole, από την οποία σκοτώθηκαν 17 Αμερικανοί στο λιμάνι Άντεν της Υεμένης τον Οκτώβριο του 2000. Αυτός δήλωσε ότι είχε κρατηθεί μυστικά στη Ρουμανία από τον Απρίλιο του 2004 ως τον Σεπτέμβριο του 2006.

Ο δεύτερος, ο Αμπού Ζουμπάιντα, ένας άπατρις Παλαιστίνιος, θεωρείτο ένα από τα κύρια μέλη της Αλ Κάιντα από την Ουάσινγκτον όταν συνελήφθη. Αυτός δήλωσε ότι είχε φυλακιστεί στη Λιθουανία για περισσότερο από έναν χρόνο, από τον Φεβρουάριο του 2005 ως τον Μάρτιο του 2006.

Τον Φεβρουάριο του 2015 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, έπειτα από προσφυγή που είχε καταθέσει ήδη ο Ζουμπάιντα, καταδίκασε τελεσίδικα την Πολωνία για τον ρόλο της στις μυστικές φυλακές της CIA.

Πηγή: ΑΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή