Ισπανία: Προ των πυλών η ανατροπή Ραχόι

Ισπανία: Προ των πυλών η ανατροπή Ραχόι

4' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το βασκικό Εθνικιστικό κόμμα αποφάσισε να καταψηφίσει την κυβέρνηση Ραχόι στην Ισπανία, δίνοντας με τους πέντε βουλευτές που διαθέτει, την απαιτούμενη απόλυτη πλειοψηφία στην πρόταση μομφής που κατέθεσε ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσες.

Η ηγεσία του PNV – του Βασκικού Εθνικιστικού Κόμματος – συνεδρίασε στο Μπιλμπάο και αποφάσισε να ψηφίσει υπέρ της πρότασης δυσπιστίας, η οποία συγκεντρώνει τώρα τις απαιτούμενες 176 ψήφους για την απόλυτη πλειοψηφία.

Είναι ενδεικτικό ότι ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, δεν μετέβη στο Κοινοβούλιο για την απογευματινή συνεδρίαση, όπου όλες οι κοινοβουλευτικές ομάδες θα ανακοινώσουν τις θέσεις τους. Ισπανικά μέσα ενημέρωσης γράφουν, μάλιστα, ότι ο Ραχόι εξετάζει το ενδεχόμενο παραίτησής του πριν από την αυριανή ψηφοφορία.

Κάτι τέτοιο θα άλλαζε ολόκληρο το σκηνικό καθώς εάν αύριο ψηφιστεί η πρόταση μομφής, αυτομάτως ο σοσιαλιστής ηγέτης Πέδρο Σάντσες γίνεται επικεφαλής της κυβέρνησης. Αν όμως πριν από την ψηφοφορία παραιτηθεί ο Ραχόι, η κυβέρνησή του παραμένει υπεύθυνη για τις τρέχουσες υποθέσεις και ο βασιλιάς Φελίππε ξεκινά τις διαβουλεύσεις με τα κόμματα για να υποδείξει έναν νέο πρωθυπουργό ή να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Ο Ραχόι και ο Σάντσεθ αντάλλαξαν σκληρές επιθέσεις στην πρωινή συνεδρίαση με τον πρωθυπουργό να κατηγορεί τον σοσιαλιστή ηγέτη ότι θέλει να γίνει πρόεδρος της κυβέρνησης «χάρη στην υποστήριξη εκείνων που θέλουν να καταστρέψουν τη χώρα», αναφερόμενος στους Καταλανούς εθνικιστές.

Ο Σαντσεθ απάντησε με μια φράση:

«Κύριε Πρόεδρε υπερασπίζομαι την ενότητα της Ισπανίας ως έθνος, αλλά λαμβάνω επίσης υπόψη ότι σε αυτή τη χώρα υπάρχουν και άλλα προβλήματα για τα οποία πρέπει να μιλήσουμε». Κάνοντας άνοιγμα προς τη νέα κυβέρνηση της Καταλονίας, ο Σάντσεθ δήλωσε έτοιμος να συναντηθεί το συντομότερο δυνατό, εάν αύριο γίνει ο νέος πρωθυπουργός της χώρας.

Το σενάριο της επόμενης μέρας της Ισπανίας αυτές τις ώρες είναι ακόμα ένας γρίφος. Σύμφωνα ωστόσο με τα περισσότερα ισπανικά ΜΜΕ φαίνεται να φτάνει το τέλος εποχής του Μαριάνο Ραχόι, μετά από επτά χρόνια στην εξουσία.

Ραχόι: Δεν παραιτούμαι πριν από την ψηφοφορία

Ωστόσο, όπως διαβεβαίωσε η γενική γραμματέας του Λαϊκού Κόμματος (PP), Μαρία Ντολόρες δε Κοσπεδάλ, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι δεν πρόκειται να παραιτηθεί ενόψει της ψηφοφορίας για την πρόταση μομφής σε βάρος του, που αναμένεται να διεξαχθεί αύριο.

«Ο Μαριάνο Ραχόι δεν θα παραιτηθεί», είπε η Κοσπεδάλ σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στο περιθώριο της συζήτησης στο κοινοβούλιο ενόψει της ψηφοφορίας που διεξήχθη σήμερα και θα συνεχιστεί κι αύριο το πρωί.

Εν αναμονή πρωθυπουργός ο Σάντσεθ

Ο Μαριάνο Ραχόι, ο 63χρονος πρωθυπουργός της Ισπανίας, έχει επιβιώσει μέχρι σήμερα από όλες τις κρίσεις με τις οποίες βρέθηκε αντιμέτωπος όμως αυτή τη φορά φαίνεται ότι θα του χρειαστεί ένα θαύμα: ο Πέδρο Σάντσεθ, ο ηγέτης των Σοσιαλιστών, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αναλάβει τα ηνία της χώρας αφού το κόμμα του έχει ήδη εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία των 176 ψήφων που χρειάζεται για να περάσει την πρόταση μομφής κατά του Ραχόι στην αυριανή ψηφοφορία.

Η αποχώρηση του Ραχόι θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια δεύτερη πολιτική κρίση στη νότια Ευρώπη, μετά από αυτήν της Ιταλίας, και να προκαλέσει περαιτέρω αναταράξεις στις χρηματαγορές. Καθώς όμως τα περισσότερα ισπανικά κόμματα τάσσονται υπέρ της τήρησης των δημοσιονομικών κανόνων που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι επενδυτές φάνηκαν καθησυχασμένοι. Το Χρηματιστήριο της Μαδρίτης έκλεισε με πτώση 1%, όμως η είδηση για την πτώση του Ραχόι δεν πυροδότησε κάποια μαζική πώληση μετοχών.

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός, ο οποίος δεν παρέστη στην απογευματινή συνεδρίαση στο κοινοβούλιο, απέκλεισε το ενδεχόμενο να υποβάλει την παραίτησή του πριν από την αυριανή ψηφοφορία.

Είστε έτοιμος να παραιτηθείτε;

Λίγο πριν εξασφαλίσει τη στήριξη του Βασκικού Εθνικιστικού Κόμματος (PNV) ο Σάντσεθ, απευθυνόμενος στον Ραχόι, είπε ότι έχει ακόμη τον χρόνο να φύγει από μόνος του και να αποφύγει τον "εξευτελισμό", να γίνει δηλαδή ο πρώτος Ισπανός πρωθυπουργός που θα ηττηθεί σε πρόταση μομφής. "Είστε έτοιμος να παραιτηθείτε; Παραιτηθείτε σήμερα και φύγετε με τη θέλησή σας. Είστε παρελθόν, ένα κεφάλαιο της χώρας κλείνει", είπε στην ομιλία του.

Το PNV στήριζε τον Ραχόι μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα, όταν υπερψήφισε τον προϋπολογισμό, αλλά αποφάσισε να αποσύρει αυτήν τη στήριξη αφού δεκάδες πρώην στελέχη και άλλα πρόσωπα που συνδέονται με το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα καταδικάστηκαν σε πολυετείς καθείρξεις για την ανάμιξή τους σε ένα σκάνδαλο διαφθοράς.

Ο Σάντσεθ είπε ότι, εφόσον αναλάβει την πρωθυπουργία θα εφαρμόσει τον προϋπολογισμό που πρότεινε ο Ραχόι. Θα προσπαθήσει επίσης να ξεκινήσει διάλογο με τους ηγέτες της Καταλονίας.

Νωρίτερα, υπερασπιζόμενος τα πεπραγμένα του, ο Ραχόι είπε στους βουλευτές ότι η μεγάλη πλειονότητα των μελών του Λαϊκού Κόμματος είναι "αξιοπρεπείς και έντιμοι" άνθρωποι. "Οι Σοσιαλιστές μας παρέδωσαν μια κατεστραμμένη χώρα και εμείς επαναφέραμε την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας", είπε, προειδοποιώντας ότι ο Σάντσεθ θα προσπαθήσει να συγκροτήσει μια "κυβέρνηση Φρανκεστάιν" που θα βλάψει την οικονομία.

Δύο καταλανικά κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, το αριστερό Podemos, άλλο ένα μικρό βασκικό κόμμα και ένα κόμμα από τα Κανάρια Νησιά έχουν ανακοινώσει ότι στηρίζουν τον Σάντσεθ.

Ο Χοσέ Λουίς Αμπάλος, ο βουλευτής που είχε αναλάβει να καταθέσει την πρόταση μομφής εκ μέρους των Σοσιαλιστών, είπε στους βουλευτές ότι η απόφαση του δικαστηρίου, την περασμένη εβδομάδα, προκάλεσε κύμα αγανάκτησης στη χώρα. "Ενώ οι οικογένειες πλήττονταν από την κρίση, εσείς γινόσασταν εκατομμυριούχοι", είπε απευθυνόμενος στα μέλη του Λαϊκού Κόμματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή