Ιταλία: Νέα κυβέρνηση Κόντε

Ιταλία: Νέα κυβέρνηση Κόντε

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Επειτα από 88 ημέρες επεισοδιακών διαβουλεύσεων, η νέα ιταλική κυβέρνηση αναμένεται να ορκιστεί σήμερα το απόγευμα, με πρωθυπουργό τον Τζουζέπε Κόντε και τους επικεφαλής του Κινήματος 5 Αστέρων και της Λέγκας σε ρόλους αντιπροέδρων. Παρά τους λεονταρισμούς των προηγούμενων ημερών, τα κόμματα δέχθηκαν το «βέτο» του προέδρου της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα στην τοποθέτηση του ευρωσκεπτικιστή Πάολο Σαβόνα στο νευραλγικό υπουργείο Οικονομικών, με τον Σαβόνα να υποβιβάζεται στο αξίωμα του υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Το υπουργείο Οικονομικών αναλαμβάνει ο επικεφαλής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης Τζοβάνι Τρία, ενώ στο υπουργείο Εξωτερικών τοποθετείται το στέλεχος των κυβερνήσεων Μόντι και Λέτα, Εντσο Μοαβέρο. Ο επικεφαλής των 5 Αστέρων Λουίτζι ντι Μάιο θα αναλάβει το υπερυπουργείο Εργασίας και Ανάπτυξης, ενώ ο επικεφαλής της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, το υπουργείο Εσωτερικών.

Μετά την εξέλιξη αυτή, ο ιταλικός Τύπος έσπευσε να ανασύρει παλαιά άρθρα του Τρία, προκειμένου να εκτιμήσει ποιες θα είναι οι θέσεις του απέναντι στην Ευρωζώνη. Συνολικά, ο πιθανός νέος υπουργός Οικονομικών θεωρείται πιο συγκαταβατικός απέναντι στις Βρυξέλλες απ’ ό,τι ο Σαβόνα, ο οποίος είχε λάβει ξεκάθαρη θέση υπέρ της ανάγκης για Σχέδιο Β, αποκαλώντας την Ευρωζώνη «γερμανικό κλουβί».

«Δεν έχει δίκιο όποιος θεωρεί ότι η έξοδος από το ευρώ είναι πανάκεια, αλλά ούτε έχει δίκιο ο διοικητής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι που υποστηρίζει ότι το ευρώ είναι μη αναστρέψιμο, αν δεν διευκρινίσει υπό ποιες συνθήκες και πότε θα γίνουν οι μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για την επιβίωσή του», είχε γράψει ο Τρία πέρυσι στην εφημερίδα IlSole24Ore σε κοινό άρθρο με το στέλεχος της Forza Italia Ρενάτο Μπρουνέτα. Εναν χρόνο νωρίτερα, στη διαδικτυακή εφημερίδα Formiche, ο Τρία είχε δώσει δίκιο στον Σαβόνα.

«Αν, μέσω των σταθερών συναλλαγματικών ισοτιμιών, χάνεται ένας μηχανισμός εξισορρόπησης, ένα συνεκτικό σύστημα οφείλει να διαθέτει άλλους τέτοιους μηχανισμούς, διότι οι αγορές δεν λειτουργούν κατά το ήμισυ», είχε γράψει ο Τρία, χαρακτηρίζοντας «αυτοκτονία» την πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης σε χώρες με υψηλό χρέος. «Ισως έχει έρθει η ώρα να εγκαταλείψουμε πολλά ταμπού που μας εμποδίζουν, όπως λένε ο Σαβόνα και ο Λα Μάλφα, να αναλύσουμε τα προβλήματα και να ετοιμαστούμε για εναλλακτικές λύσεις», κατέληγε τότε ο Τρία.

Σημειώνεται ότι η πίεση των χρηματαγορών εις βάρος των ιταλικών ομολόγων, που ήταν ιδιαίτερα έντονη την Τρίτη, υποχώρησε χθες. Ωστόσο, ενόχληση προξένησε στην Ιταλία η απάντηση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε ερώτηση για την ανεργία στον ιταλικό νότο. «Οι Ιταλοί πρέπει να φροντίσουν τις φτωχές περιοχές του νότου. Αυτό σημαίνει περισσότερη δουλειά, λιγότερη διαφθορά και σοβαρότητα», είπε ο Γιούνκερ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή