Συρία: Οδικό χάρτη για τη Μανμπίτζ ενέκριναν Αγκυρα και Ουάσιγκτον

Συρία: Οδικό χάρτη για τη Μανμπίτζ ενέκριναν Αγκυρα και Ουάσιγκτον

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Άγκυρα και η Ουάσιγκτον ενέκριναν έναν οδικό χάρτη για την Μανμπίτζ, τη βόρεια περιοχή της Συρίας κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, και υπογράμμισαν την κοινή τους δέσμευση στην εφαρμογή του, τόνισαν οι δύο πλευρές σε κοινή τους ανακοίνωση σήμερα, μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών στην Ουάσινγκτον.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο Αμερικανός ομόλογός του, Μάικ Πομπέο, συζήτησαν επίσης τη μελλοντική συνεργασία των δύο χωρών στη Συρία, καθώς και τα απαραίτητα βήματα που χρειάζεται να ληφθούν για τη διασφάλιση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην Μανμπίζ, αναφέρει η ανακοίνωση.

Επιπλέον, οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να διεξάγουν περαιτέρω συναντήσεις για την επίλυση τρέχοντων διμερών ζητημάτων, και τόνισαν ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ παραμένουν δεσμευμένοι στην αντιμετώπιση κοινών ανησυχιών «στο πνεύμα συμμαχικής συνεργασίας».

Στο πλαίσιο αυτού του οδικού χάρτη περιλαμβάνεται και το ζήτημα της αποχώρησης των μαχητών της κουρδικής πολιτοφυλακής των Μονάδων Προστασίας του Λαού (ΥPG), τους οποίους στηρίζει η Ουάσιγκτον στον αγώνας τους εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπρόσωπου της τουρκικής κυβέρνησης, Μπεκίρ Μποζντάγκ, η Τουρκία και οι ΗΠΑ συμφώνησαν και αναφορικά με τη μέθοδο και το χρονολόγιο αυτής της αποχώρησης.

Σχετικά, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι μετά τις σημερινές συνομιλίες, κάθε ενίσχυση της Ουάσιγκτον προς τους Κούρδους μαχητές θα θεωρηθεί απαράδεκτη από την Άγκυρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή