Σαλβίνι: «Το πάρτι πρέπει να τελειώσει»

Σαλβίνι: «Το πάρτι πρέπει να τελειώσει»

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Ενα 24ωρο αφότου 49 άνθρωποι πνίγηκαν προσπαθώντας να φθάσουν στην Ιταλία από την Τυνησία, ο νέος υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Ματέο Σαλβίνι, εμφανίστηκε να υποστηρίζει ότι οι πρόσφυγες απολαμβάνουν, τρόπον τινά, τη μοίρα αυτή, αποκαλώντας τη μετανάστευση στην Ιταλία «πάρτι» που πρέπει να τελειώσει.

Ως «πάρτι» πιθανώς αντιλήφθηκε το έγκλημά του ο άνδρας με το λευκό Fiat Panda που το βράδυ του Σαββάτου πυροβόλησε εναντίον τριών Αφρικανών που έστηναν παράγκα έξω από το λιμάνι Τζόγια ντελ Τάουρο της Καλαβρίας, σκοτώνοντας 29χρονο εργάτης γης από το Μάλι, ο οποίος δούλευε στη συγκομιδή πορτοκαλιών πάνω από 12 χρόνια.

«Το δόγμα Σαλβίνι περί “τέλους του πάρτι” είχε το πρώτο του θύμα. Ο Σάκο Σουμάιλα δολοφονήθηκε από άγνωστο που τον πυροβόλησε από απόσταση 60 μέτρων. Πυροβολισμοί εναντίον ξένου που πρέπει “να σταλεί στη χώρα καταγωγής του”. Δεν έγινε κάποια κλοπή, δεν υπήρξε νόμιμη άμυνα, ήταν μια κανονική δολοφονία», δήλωσε ο Πέπε Μάρα, μέλος του συνδικάτου Usb, στο οποίο ανήκε και ο Σουμάιλα.

Μιλώντας το Σάββατο στη Σικελία, ο Σαλβίνι υποστήριξε ότι οι περισσότεροι από τους νεοεισερχόμενους δεν δικαιούνται άσυλο, ενώ «παίρνουν τις δουλειές των Ιταλών». Το συνδικάτο του Μάρα υποστηρίζει ότι όπου οι ξένοι εργάτες αποκτούν τα ίδια συνδικαλιστικά δικαιώματα με τους ντόπιους, δεν τίθεται θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού. Επιπλέον, σημειώνει ότι το κυνήγι που σκοπεύει να εξαπολύσει ο Σαλβίνι θα υποχρεώσει όσους παραμείνουν στη χώρα να κρυφτούν και να βρίσκονται ακόμη περισσότερο απ’ ό,τι τώρα στο έλεος του εκάστοτε εργοδότη – πιέζοντας ακόμη πιο κάτω τις αμοιβές. Εν τω μεταξύ, σε μια δήλωση που πυροδότησε την έντονη αντίδραση της πρεσβείας της Τυνησίας στην Ιταλία, ο Σαλβίνι υποστήριξε πως η Τυνησία «συχνά και εσκεμμένα στέλνει στην Ιταλία καταδίκους». Σε μια ημέρα ναυαγίου, ήταν μία ακόμη προσπάθεια αφαίρεσης της ανθρώπινης ιδιότητας από τα θύματα της συνεχιζόμενης τραγωδίας. Τελική αποδέκτρια της ρητορικής του, όπως φάνηκε από ανάρτησή του στο Twitter, ήταν η Ε.Ε. «Ή θα βάλει η Ευρώπη ένα χεράκι για να γίνει η χώρα μας ασφαλής ή θα διαλέξουμε άλλες μεθόδους», έγραψε ο νέος υπουργός Εσωτερικών.

Πάντως, στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης, το ζήτημα που έδειχνε να ενδιαφέρει περισσότερο την Ε.Ε. ήταν η συμμόρφωση της νέας κυβέρνησης με τους κανόνες της Ευρωζώνης. Τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η ΕΚΤ ίσως αποτελούν ένα παράθυρο στις μεθόδους τις οποίες χρησιμοποίησε. Τα ιταλικά ομόλογα αποτελούσαν μόλις το 15% των συνολικών αγορών ομολόγων από την ΕΚΤ τον μήνα Μάιο, το χαμηλότερο ποσοστό από την έναρξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης το 2015. Το δεδομένο αυτό άσκησε ανοδικές πιέσεις στα περίφημα spreads.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή