Ο Τραμπ απονέμει χάρη στον… Τραμπ

Ο Τραμπ απονέμει χάρη στον… Τραμπ

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Απόλυτο δικαίωμα απονομής χάριτος στον εαυτό του δηλώνει ότι έχει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, επικαλούμενος τη νομική γνώμη πλειάδας μελετητών του Δικαίου. Αυτό ανέφερε σε χθεσινή ανάρτησή του στο Twitter, αν και πρόσθεσε ότι δεν έχει υποπέσει στο παραμικρό ολίσθημα στο πλαίσιο της διεξαγόμενης έρευνας του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ για τη φερόμενη ρωσική ανάμειξη στις αμερικανικές εκλογές του 2016.

Η μνεία του Τραμπ στα όρια των προεδρικών και εκτελεστικών εξουσιών, καθώς και στην πιθανότητα μιας προσωπικής χάριτος, έπεται των τοποθετήσεων του δικηγόρου του, Ρούντι Τζουλιάνι, ο οποίος, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον σταθμό NBC, υπονόησε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει την εξουσία να συγχωρήσει τον εαυτό του. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Τζουλιάνι διαβεβαίωσε κατηγορηματικά ότι ο Τραμπ δεν πρόκειται να προβεί σε χρήση του δικαιώματός του αυτού εξαιτίας των πολιτικών επιπτώσεων που μία τέτοια απόφαση αναπόδραστα θα επέφερε, με απώτατη συνέπεια την αποπομπή του από το αξίωμα του προέδρου. Παράλληλα, διευκρίνισε ότι η νομική ομάδα του Τραμπ αποσκοπεί στην αντίκρουση κάθε προσπάθειας εξαναγκασμού του σε κατάθεση ενώπιον της ειδικής επιτροπής, εν μέσω σεναρίων ότι ο Μιούλερ εξετάζει το ενδεχόμενο κλήτευσης του Αμερικανού προέδρου.

Οι δηλώσεις του προσωπικού δικηγόρου του Τραμπ και τα συνακόλουθα «τιτιβίσματα» του προέδρου έχουν εγείρει πληθώρα νομικών ερωτημάτων όσον αφορά την προεδρική εξουσία, καθότι οι απόψεις διίστανται ως προς το κατά πόσο, εντέλει, ο εκάστοτε πρόεδρος δύναται να απονείμει προσωπική χάρη ή να παρακάμψει την κλήτευση του ειδικού εισαγγελέα. Σε αυτό το νομικώς νεφελώδες φάσμα, ο Τραμπ εξακολουθεί να στηλιτεύει την έρευνα του Μιούλερ, στον απόηχο της πρόσφατης δημοσίευσης μιας εμπιστευτικής επιστολής των δικηγόρων του προς τον ειδικό εισαγγελέα από τους New York Times. Ο Τραμπ φαίνεται να επιρρίπτει την ευθύνη της διαρροής εμπιστευτικών πληροφοριών στον Τύπο στον Μιούλερ και τους νομικούς του συνεργάτες. Η επίμαχη επιστολή καταδεικνύει μέρος της υπερασπιστικής γραμμής που έχει αναπτύξει η δικηγορική ομάδα του προέδρου των ΗΠΑ έναντι του ειδικού εισαγγελέα, επιτείνοντας τις συζητήσεις για τα συνταγματικά όρια της εκτελεστικής εξουσίας και οξύνοντας τις αιτιάσεις προς το πρόσωπο του προέδρου για το ζήτημα της παρακώλυσης της δικαιοσύνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή