Βήμα βήμα η διαβούλευση Μέρκελ – Μακρόν

Βήμα βήμα η διαβούλευση Μέρκελ – Μακρόν

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με συγκρατημένη ικανοποίηση υποδέχτηκαν στις Βρυξέλλες και στο Παρίσι την πρώτη σφαιρική τοποθέτηση της Aγκελα Μέρκελ στις προτάσεις του Εμανουέλ Μακρόν για την αναδιάρθρωση της Ευρωζώνης. Οι δύο ηγέτες θα έχουν διμερείς συνομιλίες στο περιθώριο της ομάδας G7, που θα συγκληθεί στον Καναδά, στις 8 και 9 Ιουνίου, με στόχο να καταλήξουν σε κοινή πρόταση για τη μεταρρύθμιση της Eνωσης, η οποία προβλέπεται να συζητηθεί στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής, στις 28 και 29 Ιουνίου.

Εκπρόσωπος του Μεγάρου των Ηλυσίων εκτίμησε πως οι θέσεις που διατύπωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, με συνέντευξή της στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung, μαρτυρούν ότι «προσεγγίζει τις γαλλικές θέσεις» και έκανε λόγο για «θετική κίνηση». Προσέθεσε, πάντως, ότι οι δύο χώρες οφείλουν «να εργαστούν τις επόμενες εβδομάδες» ώστε να προετοιμάσουν έναν κοινό οδικό χάρτη στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.

Επιφυλακτικά θετική ήταν και η αντίδραση της Κομισιόν. «Αυτές οι προτάσεις προσφέρουν, κατά τη γνώμη μας, μια παράμετρο για να φτάσουμε σε συμφωνία πάνω στα μείζονα ζητήματα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, στις Βρυξέλλες. «Ο επόμενος σταθμός θα είναι η Σύνοδος Κορυφής», προσέθεσε ο Ευρωπαίος επίτροπος, εκφράζοντας την ελπίδα του να αποδειχθεί «όχι μια σύνοδος για συζήτηση, αλλά μια σύνοδος για λήψη αποφάσεων» γύρω από το μέλλον της Eυρωζώνης.

Λίγους μήνες μετά την εκλογή του, με τις ομιλίες του στην Αθήνα και τη Σορβόννη, πέρυσι το φθινόπωρο, ο Εμανουέλ Μακρόν πρότεινε μια φιλόδοξη δέσμη προτάσεων για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης. Μεταξύ αυτών, ξεχώριζαν οι προτάσεις για αναπτυξιακό προϋπολογισμό αρκετών εκατοντάδων δισ. ευρώ, υπό την επίβλεψη ξεχωριστού Κοινοβουλίου και υπουργού Οικονομικών της Eυρωζώνης, σύνδεση του χρέους με ρήτρα ανάπτυξης, φορολογική εναρμόνιση και φόρο στις χρηματιστικές συναλλαγές. Οι προτάσεις αυτές συνάντησαν ψυχρή υποδοχή από τη γερμανική Κεντροδεξιά, ενώ η ίδια η Aγκελα Μέρκελ παρέμενε για καιρό σιωπηλή λόγω των μακρόχρονων διαβουλεύσεων για τον σχηματισμό της κυβέρνησης συνασπισμού.

Στη συνέντευξη που δημοσιεύθηκε την Κυριακή, η Γερμανίδα καγκελάριος αποδέχθηκε έναν μικρό επενδυτικό προϋπολογισμό στην Ευρωζώνη, διευκρινίζοντας ότι θα πρέπει να κινείται «στην κατώτερη διψήφια κλίμακα δισ. ευρώ», κάτι που ήδη προβλεπόταν από το σύμφωνο κυβερνητικής συνεργασίας των Χριστιανοδημοκρατών με τους Σοσιαλδημοκράτες. Απαντώντας σε ερώτηση για τις εξελίξεις στην Ιταλία, απέκλεισε το ενδεχόμενο ελάφρυνσης του χρέους της, επιμένοντας ότι η αρχή της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης δεν μπορεί να μετατρέψει την Eυρωζώνη σε «ένωση αμοιβαιοποίησης του χρέους».

Στο πρότυπο ΔΝΤ

Επιπλέον, η Aγκελα Μέρκελ εξέθεσε την άποψή της για τη μετεξέλιξη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης σε ένα είδος Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, στο πρότυπο του ΔΝΤ. Πρόκειται για παλιότερη πρόταση του πρώην υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Oπως διευκρίνισε η Μέρκελ, το ευρωπαϊκό αυτό Ταμείο θα πρέπει να παρακολουθεί την οικονομική κατάσταση σε όλα τα κράτη-μέλη με δική του αρμοδιότητα, να αξιολογεί τη βιωσιμότητα του χρέους όλων των κρατών και «να διαθέτει τα απαραίτητα εργαλεία με τα οποία, στην ανάγκη, θα αποκαθίσταται» (η βιωσιμότητα).

Αποστάσεις από τη γερμανική πρόταση για το Ταμείο κράτησε ο Γάλλος επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί. «Το μελλοντικό Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο θα πρέπει να είναι υπεύθυνο έναντι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επειδή η Eυρωζώνη και οι πολίτες της έχουν ανάγκη από περισσότερη δημοκρατία, όχι από περισσότερη τεχνοκρατία», δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών επί προεδρίας Φρανσουά Ολάντ. Παρίσι και Βρυξέλλες δεν επιθυμούν να λειτουργεί το νέο Ταμείο ως διακυβερνητικό όργανο –όπως προτείνει η Μέρκελ– το οποίο θα παραχωρεί δάνεια με αντάλλαγμα την επιτήρηση των εθνικών κυβερνήσεων, παρακάμπτοντας τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, δηλαδή το Κοινοβούλιο και την Επιτροπή.

Αμυντική συνεργασία

Σε άλλο σημείο της προαναφερθείσας συνέντευξης, η Aγκελα Μέρκελ αποδέχθηκε μια άλλη πρόταση του Εμανουέλ Μακρόν, αναφορικά με τη στενότερη ευρωπαϊκή συνεργασία στην αμυντική πολιτική. Συγκεκριμένα, δέχθηκε τη δημιουργία ευρωπαϊκής δύναμης επέμβασης, αν και τόνισε πως ο γερμανικός στρατός θα παραμείνει «κοινοβουλευτικός», με την έννοια ότι θα συνεχίσει να απαιτείται η έγκριση της Βουλής για κάθε αποστολή στο εξωτερικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή