Ερευνάται για σκάνδαλο η υπηρεσία ασύλου Βρέμης

Ερευνάται για σκάνδαλο η υπηρεσία ασύλου Βρέμης

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Ο υπουργός Οικονομίας και πρώην συντονιστής της προσφυγικής πολιτικής της Γερμανίας Πέτερ Αλτμάιερ, καθώς και ο πρώην υπουργός Τόμας ντε Μεζιέρ καλούνται να καταθέσουν στις 15 Ιουνίου ενώπιον της επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων της Μπούντεσταγκ, στο πλαίσιο της έρευνας για την παράνομη παροχή ασύλου σε τουλάχιστον 1.200 μετανάστες στο κρατίδιο της Βρέμης μεταξύ 2013 και 2016, παρόλο που οι προαναφερθέντες δεν πληρούσαν τις απαραίτητες προϋποθέσεις.

Η υπόθεση προκάλεσε προβληματισμό στη χώρα και έντονες συζητήσεις για την ανεπάρκεια της υπηρεσίας, ενώ πρόσφατα ανακοινώθηκε το κλείσιμο του προβληματικού υποσταθμού της, στη Βρέμη. Επιπλέον, σε διαθεσιμότητα τέθηκαν οι διευθυντές της υπηρεσίας στο συγκεκριμένο κρατίδιο, αν και ακόμη δεν έχουν αποδοθεί πλήρως οι πολιτικές ευθύνες για το σκάνδαλο. Ο αντιπρόεδρος της Βουλής, ο οποίος προέρχεται από τις τάξεις των Σοσιαλδημοκρατών, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να συσταθεί ειδική εξεταστική επιτροπή. Τα κεντρικά ερωτήματα για το ποιος φέρει την ευθύνη σχετικά με τις τεράστιες παραλείψεις παραμένουν αναπάντητα, είπε χαρακτηριστικά ο Τόμας Οπερμαν. «Αν δεν υπάρξει γρήγορη και διεξοδική διερεύνηση στην επιτροπή Εσωτερικών Υποθέσεων, η λογική εξέλιξη είναι μια εξεταστική επιτροπή», προσέθεσε.

Σε μια άλλη εξέλιξη, οι αρχικοί συνήγοροι της Μπεάτε Τσέπε, της βασικής κατηγορουμένης στη δίκη κατά του νεοναζιστικού πυρήνα NSU για τις δολοφονίες δέκα ανθρώπων τουρκικής και ελληνικής καταγωγής στη Γερμανία, ζήτησαν την άμεση απελευθέρωσή της. Η Τσέπε «δεν είναι ούτε τρομοκράτισσα, ούτε δολοφόνος, ούτε αποπειράθηκε να σκοτώσει οιονδήποτε», είπε κατά την αγόρευσή του ο Βόλφγκανγκ Χέερ. Η μόνη κατηγορία που θα μπορούσε, κατά τη γνώμη του, να της απαγγελθεί είναι αυτή του εμπρησμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εισαγγελείς έχουν προτείνει ισόβια εις βάρος της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή