Ο Ορμπαν κινεί τα νήματα σε Σλοβενία – ΠΓΔΜ

Ο Ορμπαν κινεί τα νήματα σε Σλοβενία – ΠΓΔΜ

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η νίκη του ακροδεξιού Γιάνεζ Γιάνσα στις εκλογές στη Σλοβενία αποδεικνύει την επιρροή της Ακροδεξιάς σε μία ακόμα ευρωπαϊκή χώρα. Ανάμεσα σε αυτούς που συνετέλεσαν στην επιτυχία του είναι και ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει καταξιωθεί ως ήρωας για την Ακροδεξιά χάρη στην έντονη κριτική του στη φιλελεύθερη δημοκρατία στην Ευρώπη. Βέβαια εξίσου σημαντική είναι και η υποστήριξη συμμάχων του Ορμπαν, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια επενδύουν ή ιδρύουν μέσα μαζικής ενημέρωσης στη Σλοβενία και την ΠΓΔΜ.

Καθώς τα ακροδεξιά κόμματα στην Ευρώπη επεκτείνουν την επιρροή τους και τον αριθμό των υποστηρικτών τους, χρησιμοποιούν τα ΜΜΕ αυτά προκειμένου να διευρύνουν την απήχηση της ρητορικής τους και να επιτεθούν στα παραδοσιακά πολιτικά κόμματα. Συγκεκριμένα στη Σλοβενία, το περιοδικό «Σκάνταλ24», στο οποίο συμμετέχουν σύμμαχοι του Ορμπαν, επιτέθηκε στους αντιπάλους του υποψηφίου, τότε, Γιάνσα με άρθρα και ανυπόστατες κατηγορίες. Το «Σκάνταλ24» ελέγχεται από τον Πέτερ Σατζ, επιχειρηματία από τον κύκλο του Ορμπαν. Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η γραμμή του καναλιού ελέγχεται με κάποιον τρόπο από τον Ορμπαν, είναι σαφές ότι οι απόψεις που προβάλλονται στο κανάλι ευθυγραμμίζονται με αυτές του Ούγγρου πρωθυπουργού.

Ταυτόχρονα υποστηρικτές του Ορμπαν εξαγοράζουν μέσα ενημέρωσης εκτός από την Ουγγαρία και τη Σλοβενία και στα Σκόπια, όπου ο κ. Σατζ απέκτησε τον έλεγχο του, φίλα προσκείμενου στον πρώην πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι, Alfa TV. Σημειώνεται ότι ο εθνικιστής πρώην πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ είναι και ο μεγαλύτερος σύμμαχος του Ορμπαν στη χώρα.

Αυτοκρατορία ΜΜΕ

Σύμφωνα με ειδικούς οι επενδύσεις αυτές, οι οποίες δείχνουν να καθοδηγούνται από τον Ορμπαν, αποσκοπούν στη δημιουργία μιας «αυτοκρατορίας των μέσων ενημέρωσης», η οποία θα μπορέσει να δράσει καταλυτικά στα πολιτικά δρώμενα της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης επηρεάζοντας εκλογές και διασπείροντας τα μηνύματα της Ακροδεξιάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή