Η Καλιφόρνια μπορεί να κρίνει τη νέα Βουλή

Η Καλιφόρνια μπορεί να κρίνει τη νέα Βουλή

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοιχτοί έμειναν οι λογαριασμοί μεταξύ Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου για το αμερικανικό Κογκρέσο ύστερα από την προκριματική αναμέτρηση της Τρίτης σε οκτώ πολιτείες. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που είχαν γίνει γνωστά μέχρι χθες το βράδυ, και τα δύο μεγάλα κόμματα απέφυγαν τις βαριές ήττες που φοβούνταν και οι οποίες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν αρνητική αμτόσφαιρα ενόψει της καθοριστικής αναμέτρησης.

Οι Δημοκρατικοί ελπίζουν να εκμεταλλευθούν τη χαμηλή δημοτικότητα του Ρεπουμπλικανού προέδρου Τραμπ για να κερδίσουν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος έρχεται η μεγαλύτερη πολιτεία, η Καλιφόρνια, όπου οι Δημοκρατικοί ελπίζουν να κερδίσουν επτά έως δέκα έδρες που σήμερα κατέχουν οι Ρεπουμπλικανοί. Σε πανεθνικό επίπεδο, χρειάζεται να αφαιρέσουν 23 έδρες από τους Ρεπουμπλικανούς προκειμένου να αποκτήσουν την πλειοψηφία στο σώμα, που αποτελείται από 435 βουλευτές. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, θα μπορούν να φρενάρουν βασικά νομοσχέδια των Ρεπουμπλικανών και θα έχουν τον πρώτο λόγο αν τεθεί ζήτημα παραπομπής του προέδρου Τραμπ στη Βουλή για τη διαβόητη ρωσική υπόθεση. Στις προκριματικές εκλογές για το αξίωμα του κυβερνήτη Καλιφόρνιας, ο Δημοκρατικός Γκάβιν Νιούσομ, πρώην δήμαρχος Σαν Φρανσίσκο και νυν αναπληρωτής κυβερνήτης της πολιτείας, κέρδισε άνετα την πρώτη θέση και θα αναμετρηθεί με τον Ρεπουμπλικανό Τζον Κοξ, ο οποίος ήρθε δεύτερος.

Η επικράτηση του Νιούσομ σε αυτή την πολιτεία – προπύργιο των Δημοκρατικών δεν τίθεται σοβαρά υπό αμφισβήτηση, αλλά και μόνη η είσοδος του Κοξ στην τελική αναμέτρηση προκάλεσε βαθιά ανακούφιση στους Ρεπουμπλικανούς. Ενδεχόμενος αποκλεισμός του, που φαινόταν μέχρι την τελευταία στιγμή πιθανός, θα αποθάρρυνε μέρος των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων να κατέβουν να ψηφίσουν για την ανάδειξη βουλευτών τον Νοέμβριο, κάτι που θα ενίσχυε τις πιθανότητες νίκης των αντιπάλων τους. Γι’ αυτό ακριβώς, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε επιδοθεί μέχρι την τελευταία στιγμή σε μια εντατική εκστρατεία, μέσω Twitter, καλώντας τους οπαδούς του να ψηφίσουν υπέρ του Κοξ.

Τελική αναμέτρηση

Αντίστοιχα, οι Δημοκρατικοί φαίνεται, με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, να περνούν στην τελική αναμέτρηση στη μεγάλη πλειονότητα περιφερειών της Καλιφόρνιας, ακόμη και σε εκείνες που ο πληθωρισμός Δημοκρατικών υποψηφίων προκαλούσε τον κίνδυνο αποκλεισμού τους. Οι εν ενεργεία βουλευτές και οι υποψήφιοι που εκφράζουν το κατεστημένο του κόμματος υπερίσχυσαν των εναλλακτικών υποψηφιοτήτων που υποστηρίχθηκαν από τον αριστερό πρώην προεδρικό υποψήφιο Μπέρνι Σάντερς, το κίνημα του οποίου δείχνει να κατεβάζει στροφές.

Στο σύνολο των οκτώ πολιτειών, οι γυναίκες υποψήφιες σημείωσαν πολύ καλά αποτελέσματα. Ανάμεσα σε αυτές ήταν και η Δημοκρατική Ελένη Κουναλάκη – Τσακοπούλου, πρώην πρεσβευτής στην Ουγγαρία, η οποία φιλοδοξεί να διαδεχθεί τον Νιούσομ ως αναπληρώτρια κυβερνήτρια Καλιφόρνιας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή