Ενα γιοτ στα… δικαστήρια

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mε σπα, πισίνα, δύο ελικοδρόμια και χώρο για 18 φιλοξενούμενους μοιάζει περισσότερο με πλωτή πολυτελή έπαυλη παρά με γιοτ. Το πλήρωμα των 50 ατόμων που διαθέτει το διατηρεί σε άριστη κατάσταση. Οι σωστικές λέμβοι του κοστίζουν τέσσερα εκατομμύρια δολάρια η καθεμία και οι αστραφτεροί κινητήρες του προωθούν το σκάφος με μέγιστη ταχύτητα 22 κόμβων. Ωστόσο, επί του παρόντος το «Luna» δεν κινείται. Στέκει δεμένο στο Ντουμπάι, ως το αδιαφιλονίκητο βραβείο σε αυτό που ονομάζεται το ακριβότερο διαζύγιο της Βρετανίας.

Τον Δεκέμβριο του 2016, δικαστής του ανωτάτου δικαστηρίου διέταξε τον Φαρκχάντ Αχμέντοφ, ένα Ρώσο δισεκατομμυριούχο, που κατοικεί στη Βρετανία από το 1990, να καταβάλει το ποσό των 646 εκατ. δολ. στη σύζυγό του Τατιάνα Αχμέντοβα. Αρνήθηκε υποστηρίζοντας ότι το ζευγάρι είχε χωρίσει στη Ρωσία για περισσότερο από μία δεκαετία.

Aδυνατώντας να επιβάλει την απόφασή του ο δικαστής, τον Απρίλιο διέταξε τον Αχμέντοφ να παραδώσει το υπερπολυτελές γιοτ που κοστίζει περίπου 500 εκατ. δολ. στην πρώην σύζυγό του. Εκτοτε, το «Luna» κατασχέθηκε στο Ντουμπάι όπου είχε μεταβεί για εργασίες συντήρησης. Το «Luna» διαθέτει εξοπλισμό για κάποιον άνδρα που περίμενε μπελάδες. Εχει σύστημα ανίχνευσης πυραύλων, σύστημα κατά των τηλεχειριζόμενων αεροσκαφών, αλεξίσφαιρα φινιστρίνια και πόρτες που αντέχουν στις βόμβες. Ωστόσο, κανένα από αυτά τα συστήματα δεν κατάφερε να προστατεύσει τον Αχμέντοφ από το βρετανικό σύστημα Δικαιοσύνης, παρά τις εξοντωτικές προσπάθειες από τη νομική και λογιστική του ομάδα. Προτού φτάσει στη Μέση Ανατολή, το σκάφος έκανε ένα επικό ταξίδι που δεν μετριέται σε ναυτικά μίλια.

Καθώς ο εννεαψήφιος συμβιβασμός κέρδισε μια θέση στην ιστορία των διαζυγίων, ο Αχμέντοφ προσπάθησε να κρύψει, σύμφωνα με τον δικαστή, τα περιουσιακά του στοιχεία σε ένα δίκτυο υπεράκτιων εταιρειών. Και τίποτα δεν υποδεικνύει το εύρος και τη μεγαλοφυή κατασκευή αυτού του δικτύου όσο το «Luna».

Αρχικά, η κατάσχεση του «Luna» φάνηκε να είναι εμπόδιο για τον Αχμέντοφ, αλλά μετά, μαζί με τους δικηγόρους του, κατέθεσε αίτημα να κριθεί η μοίρα του σκάφους από τοπικό δικαστήριο στο Ντουμπάι, χρησιμοποιώντας τον ισλαμικό νόμο, τη σαρία.

Οι νομικοί υποστηρίζουν ότι ο Αχμέντοφ υπολόγισε ότι οι ελπίδες νίκης του ήταν περισσότερες με ένα δικαστήριο σαρίας, καθώς η γυναίκα του ήταν χριστιανή και είχε παραδεχθεί την απιστία της. Τα βρετανικά ταμπλόιντ ανέφεραν ότι ο Αχμέντοφ ήταν πιστός μουσουλμάνος. Αυτό ήταν είδηση για την Τατιάνα Αχμέντοβα, η οποία δήλωσε ότι δεν είδε ποτέ τον σύζυγό της να προσεύχεται ή να πηγαίνει στο τέμενος εκτός και αν ήταν τουριστικό αξιοθέατο. Η Αχμέντοβα δεν θέλει να μιλάει ανοικτά για το διαζύγιό της γιατί όλα είναι επώδυνα, ιδιαίτερα ο τρόπος με τον οποίο καλύφθηκε από τα ΜΜΕ στη Βρετανία. Αυτό που την εντυπωσίασε είναι η εκστρατεία του Αχμέντοφ ώστε να μην εισπράξει το ένα τοις εκατό από την περιουσία του 1,4 δισ. που απέκτησε πουλώντας το μερίδιό του στην εταιρεία ενέργειας της Σιβηρίας, την Northgas. Η ίδια ομολογεί ότι έχει ανάγκη τα χρήματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή