Ισπανία: Ορκίστηκε η πιο φεμινιστική κυβέρνηση

Ισπανία: Ορκίστηκε η πιο φεμινιστική κυβέρνηση

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΔΡΙΤΗ. Εντεκα γυναίκες έναντι πέντε ανδρών είναι η σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου στην Ισπανία, του πλέον φεμινιστικού στην Ε.Ε. (με δεύτερη τη Σουηδία, που έχει 12 γυναίκες έναντι 11 ανδρών υπουργών) που ορκίστηκε χθες ενώπιον του βασιλιά Φιλίππου ΣΤ΄. Οι έντεκα γυναίκες κατέχουν, μεταξύ άλλων, τους σημαντικούς θώκους της Οικονομίας, των Οικονομικών, της Αμυνας και της Δικαιοσύνης. Τη σύνθεση συμπληρώνουν έξι άνδρες και ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.

Πέρα όμως από αυτό το θετικό ρεκόρ παραμένει η κυβέρνηση με τη μικρότερη κοινοβουλευτική υποστήριξη και γι’ αυτό δύσκολα θα φθάσει έως το τέλος της κοινοβουλευτικής θητείας το 2020. Διαθέτει μόλις 84 έδρες στην 350μελή Βουλή. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση των Σοσιαλιστών ανέλαβε την εξουσία μετά την πρόταση μομφής κατά του Λαϊκού Κόμματος και του τέως πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος κυβερνούσε από το 2011.

Την πρόταση δυσπιστίας κατέθεσαν οι Σοσιαλιστές εξαιτίας της καταδίκης στελεχών του Λαϊκού Κόμματος για υπόθεση διαφθοράς, την οποία ο Ραχόι επιχείρησε επανειλημμένα να συγκαλύψει. Ο Σάντσεθ, που αντικατέστησε τον Ραχόι την περασμένη εβδομάδα, χαρακτήρισε την κυβέρνησή του «φεμινιστική, προοδευτική, φιλοευρωπαϊκή, μια πιστή αντανάκλαση των καλύτερων στοιχείων της κοινωνίας, την οποία φιλοδοξεί να υπηρετήσει». Οι υπουργοί έσπασαν την παράδοση χθες ορκιζόμενοι στο σύνταγμα και όχι στη Βίβλο. Ακολούθησαν έτσι το παράδειγμα του Σάντσεθ, ο οποίος έγινε ο πρώτος πρωθυπουργός που απέφυγε τον όρκο στα θρησκευτικά σύμβολα το περασμένο Σάββατο. Η πρώτη υπουργός που ορκίστηκε ήταν η Κάρμεν Κάλβο, η οποία έγινε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και θα είναι υπεύθυνη Ισότητας, ενός ζητήματος που αποτελεί προτεραιότητα για τον πρωθυπουργό. «Είναι μια κυβέρνηση που πρέπει να εργαστεί καθημερινά για το πλέον σημαντικό διακύβευμα μιας δημοκρατίας: τη μείωση των ανισοτήτων και την οικοδόμηση ευρύτερης ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών», είπε μετά την ορκωμοσία της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή