Η πυρπόληση του Λευκού Οίκου και ο Τριντό

Η πυρπόληση του Λευκού Οίκου και ο Τριντό

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Στο τηλέφωνο, ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ προσπαθούσε να πείσει τον Καναδό πρωθυπουργό Τριντό ότι οι δασμοί που επέβαλαν οι ΗΠΑ στο αλουμίνιο και τον χάλυβα από τον Καναδά δικαιολογούνται με επιχειρήματα εθνικής ασφαλείας. Οταν ο Τριντό ρώτησε πώς είναι δυνατόν οι ΗΠΑ να θεωρούν ότι κινδυνεύει η εθνική τους ασφάλεια από τον Καναδά, η απάντηση του Τραμπ ήταν μια «βουτιά» στο παρελθόν: «Εσείς δεν κάψατε τον Λευκό Οίκο το 1812;» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος. Δεν είναι γνωστό τι απάντησε ο Τριντό, καθώς η χρονολογία που ανέφερε ο Τραμπ προηγείται της ίδρυσης του καναδικού κράτους. Προηγείται επίσης, κατά δύο χρόνια, του πραγματικού περιστατικού λεηλασίας και πυρπόλησης της Ουάσιγκτον από τον βρετανικό στρατό στις 24 Αυγούστου 1814, σε ένα βραχύβιο επεισόδιο του αμερικανοβρετανικού πολέμου που είχε ξεκινήσει το 1812.

Η αλήθεια είναι, πάντως, ότι οι Βρετανοί είχαν λεηλατήσει την Ουάσιγκτον ως απάντηση σε αμερικανική επίθεση σε οχυρό του Οντάριο, που σήμερα βρίσκεται στον Καναδά αλλά τότε ήταν βρετανική αποικία. Περισσότερο, όμως, από την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας το περιστατικό αυτό χρησιμεύει για να φωτίσει τον νέο «οδηγό» της εμπορικής και εξωτερικής πολιτικής του Αμερικανού προέδρου. Πρόκειται για την άποψη ότι η εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ δεν βασίζεται στο διεθνές σύστημα εμπορικών συναλλαγών, αλλά στην αυτάρκεια σε βασικά αγαθά, όπως ο χάλυβας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή