Επενδυτές ψάχνει η Βουλγαρία για πυρηνικό εργοστάσιο

Επενδυτές ψάχνει η Βουλγαρία για πυρηνικό εργοστάσιο

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΟΦΙΑ. Την επανέναρξη των εργασιών για την κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου Μπελένε αποφάσισε χθες το Κοινοβούλιο της Βουλγαρίας. Το σώμα ζήτησε να ξεκινήσουν άμεσα συζητήσεις ανάμεσα στην υπουργό Ενέργειας της χώρας και πιθανούς επενδυτές με στόχο τη χρηματοδότηση του έργου. Τον προηγούμενο μήνα, η κυβέρνηση ζήτησε από το Κοινοβούλιο να άρει τις απαγορεύσεις σχετικά με την ανάπτυξη του έργου, το οποίο θα παράγει 2.000 μεγαβάτ και εκτιμάται ότι θα στοιχίσει 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Το έργο είχε ακυρωθεί πριν από έξι χρόνια, αλλά μετά τη χθεσινή απόφαση αναμένεται να ξεκινήσει πάλι. Σύμφωνα με τους βουλευτές, η υπουργός Ενέργειας, Τεμενούσκα Πέτκοβα, έλαβε προθεσμία μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου προκειμένου να παρουσιάσει μια πρόταση για την κατασκευή και χρηματοδότηση του έργου καθώς και να προτείνει στρατηγικό επενδυτή. «Υπάρχουν η επιθυμία, η πρόθεση και η πολιτική βούληση να βρεθεί λύση σχετικά με το πυρηνικό εργοστάσιο στο Μπελένε», είπε από την πλευρά της η κ. Πέτκοβα. Ανάμεσα στους πιθανούς επενδυτές που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον βρίσκονται η κινεζική κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας CNNC και η ρωσική Rosatom. Η κ. Πέτκοβα, πάντως, έχει προσκαλέσει και τη γαλλική Framatome να συμμετάσχει στο έργο.

Το 2012, η Βουλγαρία είχε ακυρώσει την κατασκευή εργοστασίου στον Δούναβη, τόσο λόγω της αδυναμίας των αρμοδίων να βρουν κατάλληλους επενδυτές όσο και εξαιτίας των πιέσεων, τόσο από την Ευρωπαϊκή Ενωση όσο και από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, για μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας από τη Ρωσία, η οποία είχε αναλάβει την κατασκευή του εργοστασίου. Αποτέλεσμα της ακύρωσης αυτής ήταν να αναγκαστεί η κυβέρνηση της χώρας να καταβάλει αποζημίωση 620 εκατομμυρίων ευρώ στη Rosatom και να παραλάβει τα απαραίτητα εξαρτήματα για την κατασκευή δύο αντιδραστήρων ισχύος 1.000 μεγαβάτ. Κατά συνέπεια η κυβέρνηση, η οποία φέρεται να έχει ήδη επενδύσει 1.8 δισεκατομμύρια ευρώ στο Μπελένε, καλείται να αποφασίσει πώς θα αξιοποιήσει τα εξαρτήματα. Σε κάθε περίπτωση, η Βουλγαρία διαθέτει ήδη δύο σοβιετικούς αντιδραστήρες 1.000 μεγαβάτ έκαστος στο Κοζλοντούι, επίσης στον Δούναβη, που καλύπτουν το 30% των ενεργειακών αναγκών της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή