Γερμανία: Εκμετάλλευση AfD της δολοφονίας νεαρής από Ιρακινό

Γερμανία: Εκμετάλλευση AfD της δολοφονίας νεαρής από Ιρακινό

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ότι συνελήφθη στο Ιράκ νεαρός άνδρας, ο οποίος θεωρείται ύποπτος για τον βιασμό και τη δολοφονία 14χρονης μαθήτριας στη Γερμανία. Το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε ότι ο 20χρονος Αλί Μπασάρ συνελήφθη από κουρδικές δυνάμεις ασφαλείας στο βόρειο Ιράκ, νωρίς χθες το πρωί, ύστερα από αίτημα της γερμανικής αστυνομίας. Το κορίτσι εξαφανίστηκε στις 22 Μαΐου και η σορός της βρέθηκε την περασμένη Τετάρτη στο Βισμπάντεν. Οι Αρχές διαπίστωσαν στη συνέχεια ότι ο Μπασάρ έφυγε εσπευσμένα από τη χώρα μαζί με την οικογένειά του με προορισμό το βόρειο Ιράκ, μέσω Τουρκίας. Ο Μπασάρ είχε φτάσει στη Γερμανία το 2015, όταν κλιμακώθηκε το μεταναστευτικό κύμα προς τη βόρειο Ευρώπη. Είχε καταθέσει έφεση στην απόρριψη της αίτησης ασύλου του και η αστυνομία ανακοίνωσε ότι θεωρείτο ύποπτος για μια σειρά από αδικήματα.

Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ, που έκανε τη σχετική ανακοίνωση, ευχαρίστησε τις κουρδικές αρχές για τη συνεργασία και τόνισε ότι η έκδοση του υπόπτου θα πραγματοποιηθεί με βάση το διεθνές δίκαιο. Επειδή όμως η Γερμανία δεν έχει διμερή συμφωνία με το Ιράκ, δεν είναι υποχρεωμένες οι τοπικές αρχές να προχωρήσουν στην έκδοσή του. Επιπλέον, η Γερμανία δεν σκοπεύει να ζητήσει την εκδίκαση της υπόθεσης στο Ιράκ, καθώς ο νεαρός κινδυνεύει με τη θανατική ποινή. Η υπόθεση έχει προκαλέσει σοκ στη Γερμανία και έχει αναζωπυρώσει τις συζητήσεις για σκλήρυνση της πολιτικής ασύλου στη χώρα. Εγινε άλλωστε αντικείμενο εκμετάλλευσης από την ξενοφοβική Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) που ζήτησε να τηρηθεί χθες ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του κοριτσιού μέσα στην Μπούντεσταγκ. Ο Κάρστεν Σνάιντερ, επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών στη Βουλή, υπογράμμισε ότι το σώμα «είναι ένας τόπος διαλόγου και όχι πολιτικής εργαλειοποίησης των θυμάτων». «Θα έπρεπε να ντρέπεστε», φώναξε η βουλευτίνα των Πρασίνων, Μπρίτα Χάσελμαν, ενώ επιφυλάξεις για το σόου διατύπωσε και η ίδια η ηγεσία της Εναλλακτικής για τη Γερμανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή