Αποψη: Ενας χρόνος από τον αποκλεισμό του κράτους του Κατάρ

Αποψη: Ενας χρόνος από τον αποκλεισμό του κράτους του Κατάρ

3' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαν σήμερα και συγκεκριμένα την 5η Ιουνίου 2017, οι πολίτες του κράτους του Κατάρ ξύπνησαν και ήρθαν αντιμέτωποι με μια άδικη απόφαση τεσσάρων αραβικών κρατών, της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Μπαχρέιν και της Αιγύπτου, να του επιβάλουν αποκλεισμό.

Αυτή η άδικη απόφαση των τεσσάρων αραβικών χωρών ελήφθη κατόπιν του χακαρίσματος του ειδησεογραφικού πρακτορείου του Κατάρ, και της μετάδοσης ψευδών δηλώσεων εκ μέρους του εμίρη της χώρας, σεΐχη Ταμίμ μπιν Χάμαντ αλ Θάνι.

Ακολούθως, ξεκίνησε η εφαρμογή της απόφασης του αποκλεισμού, η οποία απέδειξε περίτρανα πόσο άδικη και απάνθρωπη ήταν αυτή η απόφαση. Καταρινοί προσκυνητές εκδιώχθηκαν από τη Μέκκα, γεγονός άνευ προηγουμένου. Οικογένειες που προέρχονταν από μεικτούς γάμους μεταξύ Καταρινών υπηκόων και πολιτών των χωρών του αποκλεισμού χωρίστηκαν βίαια και όλοι οι Καταρινοί πολίτες απελάθηκαν από τις χώρες του αποκλεισμού εντός 48 ωρών από την εφαρμογή της εν λόγω απόφασης.

Ο αναγνώστης δύναται να φανταστεί τη δυσχερή θέση εκείνων των οικογενειών που ενώ ζούσαν έως τότε σε ειρήνη και γαλήνη, αναγκάστηκαν σε μια νύχτα να αποχαιρετήσουν ο ένας τον άλλον, σύμφωνα με αυτή τη βάρβαρη απόφαση. Στο πλαίσιο αυτό, ο σύζυγος δεν δύναται να συναντηθεί με τη σύζυγό του, παρά μόνο σε εδάφη τρίτης ουδέτερης χώρας. Σε πολλές περιπτώσεις μητέρες χωρίστηκαν με τη βία από τα παιδιά τους, χωρίς καμία λύπη ή οίκτο, καθότι ήταν Καταρινοί υπήκοοι.

Από την πλευρά του, το κράτος του Κατάρ παρέμεινε δέσμιο των θρησκευτικών και ηθικών του αρχών, και δεν υιοθέτησε παρόμοια μέτρα κατά των πολιτών των εν λόγω τεσσάρων κρατών. Ετσι, και μέχρι σήμερα, οι εν λόγω πολίτες είναι ελεύθεροι να εισέρχονται στα εδάφη του και οι φοιτητές τους δύνανται να συνεχίσουν ανενόχλητοι τις σπουδές τους στα πανεπιστήμια του Κατάρ.

Συγχρόνως, το κράτος του Κατάρ δεν απάντησε με αντίποινα στα μέτρα που έλαβε η Αίγυπτος κατά των πολιτών του, τουναντίον αντιμετώπισε τα μέλη της αιγυπτιακής παροικίας που κατοικούν στα εδάφη του και που υπερβαίνουν τις 200.000 με τον πρέποντα σεβασμό.

Σήμερα, ένα χρόνο μετά τον αποκλεισμό, το κράτος του Κατάρ συνεχίζει να δηλώνει έτοιμο για διάλογο με τα κράτη του αποκλεισμού, ώστε να τερματιστεί αυτή η ανήθικη κατάσταση, καθότι το Κατάρ συνεχίζει να δηλώνει πως τα κράτη του αποκλεισμού είναι γείτονες και αδέλφια του.

Παράλληλα, το κράτος του Κατάρ στηρίζει την ευγενική μεσολάβηση του κράτους του Κουβέιτ, που αποσκοπεί στον τερματισμό του εν λόγω άδικου αποκλεισμού.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το κράτος του Κατάρ, κατά τη διάρκεια αυτού του έτους, αν και επιθυμεί να τερματίσει τον αποκλεισμό του, κατάφερε να ανεξαρτητοποιηθεί οικονομικά από τους γείτονές του και να εξεύρει νέες οικονομικές πηγές και να ενασχοληθεί με νέους οικονομικούς τομείς.

Ετσι, πραγματοποίησε τα εγκαίνια του λιμανιού Χάμαντ, το οποίο συνδέει το κράτος του Κατάρ με καινούργιους ναυτιλιακούς προορισμούς σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο. Επίσης, σύναψε συμφωνίες με καινούργιους συνεταίρους στους τομείς των εξαγωγών και των εισαγωγών.

Νέοι προορισμοί

Η εταιρεία των εθνικών αερογραμμών του Κατάρ επεκτάθηκε παρά τις αντίξοες συνθήκες. Καινούργιοι προορισμοί δημιουργήθηκαν προς άλλες χώρες. Παραδείγματος χάριν στην Ελλάδα εγκαινιάστηκαν δύο καινούργιες απευθείας πτήσεις προς τη Θεσσαλονίκη και τη Μύκονο.

Τα αναπτυξιακά εγχειρήματα του κράτους του Κατάρ αναπτύσσονται συνεχώς με σταθερότητα και ασφάλεια. Το κύριο εγχείρημά του παραμένει φυσικά, η φιλοξενία του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου του 2022.

Οσον αφορά την εξωτερική πολιτική, το κράτος του Κατάρ έχει συνάψει το περασμένο διάστημα πολλές συμφωνίες. Η πιο σημαντική από αυτές είναι η συμφωνία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, που μας κατηγορούν για χρηματοδότηση και υπόθαλψη, που συνάψαμε με τις ΗΠΑ. Ετσι, το κράτος του Κατάρ αποτελεί το πρώτο κράτος στην περιοχή του Αραβικού Κόλπου, το οποίο συνάπτει τέτοια συμφωνία. Οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει τον θαυμασμό τους για τις συνεχείς προσπάθειες που καταβάλλει το Κατάρ για εξάλειψη και καταπολέμηση του φαινομένου της τρομοκρατίας σε διεθνές επίπεδο.

Ετσι αποδεικνύεται πως οι μόνες επιπτώσεις του αποκλεισμού επικεντρώθηκαν στη διάλυση των οικογενειών και στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσκυνητών και των ασθενών. Είναι πολύ λυπηρό το γεγονός ότι τέτοια ζοφερή συμπεριφορά δεν θα σβηστεί εύκολα ούτε γρήγορα από τις μνήμες των πολιτών που υπέστησαν τέτοιες βαναυσότητες και καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων τους.

Είναι, επίσης, περιττό να επισημάνουμε πως τα κράτη του αποκλεισμού δεν παρουσίασαν μέχρι στιγμής κανένα αποδεικτικό στοιχείο για τις κατηγορίες τους κατά του κράτους του Κατάρ, ήτοι πως υποθάλπει και χρηματοδοτεί την τρομοκρατία. Ενώ το κράτος του Κατάρ, από την πλευρά του, έχει αποδείξει με ενδελεχή τεκμήρια πως δεσμεύεται και σέβεται τις διεθνείς συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Επίσης, έχει αποδείξει έμπρακτα πως τάσσεται υπέρ της καταπολέμησης των φαινομένων της τρομοκρατίας και του φανατισμού από τις ρίζες τους.

Τέλος, το κράτος του Κατάρ, ενώ δηλώνει ακόμα μία φορά την επιθυμία του όπως καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου με τις αδελφές χώρες, επισημάνει δε πως σε καμία περίπτωση, αυτός ο διάλογος δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί εις βάρος των κυριαρχικών του δικαιωμάτων, της αξιοπρέπειας του λαού του και της ανεξαρτησίας της βούλησής του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή