ΚΟΣΜΟΣ

G7: Ο Τραμπ αναχωρεί πριν από τη λήξη

g7-o-tramp-anachorei-prin-apo-ti-lixi-2255213

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προγραμματίζει να αναχωρήσει σήμερα από τη διάσκεψη της ομάδας των πιο αναπτυγμένων οικονομικά χωρών G7, πριν από την συζήτηση για την Κλιματική Αλλαγή και την Προστασία των Ωκεανών.

Μία τέτοια κίνηση του προέδρου των ΗΠΑ, υπογραμμίζει τις «ρωγμές» που υπάρχουν στο πλαίσιο της G7 που έγιναν ακόμη πιο βαθιές, από την επιβολή των δασμών για τις εισαγωγές προϊόντων στην αμερικανική αγορά.

Οπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναμένεται να προχωρήσει σε δήλωση πριν αναχωρήσει από τη διάσκεψη.

Ο Καναδάς, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ιαπωνία, είναι απίθανο να προχωρήσουν στην έκδοση κοινού ανακοινωθέντος, με δεδομένες τις ουσιαστικές διαφοροποιήσεις που υπάρχουν μεταξύ των ΗΠΑ και των υπολοίπων κρατών – μελών της ομάδας G7 για το εμπόριο, αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος, καθιστώντας σχεδόν αδύνατη την εξεύρεση συμβιβασμών.

Η πρόταση του Γιούνκερ

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προσέφερε στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να γίνει μια κοινή αξιολόγηση των εμπορικών σχέσεων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης – ΗΠΑ προς βοήθεια επίλυσης της διαμάχης για τους δασμούς που επέβαλε η Ουάσινγκτον στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμίνιου, οι οποίοι η Ένωση πιστεύει ότι βασίζονται σε παρερμηνεία των εμπορικών δεδομένων.

Η προσφορά του Γιούνκερ έγινε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών των ηγετών των χωρών της G7 στον Καναδά, δήλωσε ένας αξιωματούχος, με γνώση των συζητήσεων.

«Ντόναλντ, είμαι έτοιμος να έρθω στην Ουάσινγκτον το ταχύτερο δυνατό να κάνουμε μια κοινή αξιολόγηση. Θέλω αυτά τα ζητήματα να επιλύονται με φιλικό τρόπο», δήλωσε ο Γιούνκερ, σύμφωνα με τον αξιωματούχο.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο πρόεδρος της Επιτροπής έλαβε ένα νεύμα αποδοχής ως απάντηση.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ ΜΠΕ