ΚΟΣΜΟΣ

Δημοτικές εκλογές στην Ιταλία

333--3

Δημοτικές εκλογές διεξάγονται στην Ιταλία, τρεις μήνες μετά την πολιτική ανατροπή των βουλευτικών εκλογών του Μαρτίου.

6.744.000 Ιταλοί καλούνται σήμερα να ψηφίσουν για την ανανέωση των δημοτικών συμβουλίων τους.

Εκατόν εννέα δήμοι ξεπερνούν τους δεκαπέντε χιλιάδες κατοίκους ο καθένας ενώ από τις κύριες αναμετρήσεις είναι εκείνες της Πίζας, της Μεσσίνα της Σικελίας, των Συρακουσών, και της Μπρέσια και Βιτσέντσα.

Η Λέγκα και τα Πέντε Αστέρια στοχεύουν στην επιβεβαίωση του θετικού αποτελέσματος που πέτυχαν στις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Μαρτίου. Η κεντροαριστερά προσπαθεί να πάρει μια «ρεβάνς», αλλά οι διαθέσεις του εκλογικού σώματος δεν φαίνεται να την ευνοούν. Η Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι είναι σαφώς αποδυναμωμένη.

Είναι σαφές ότι δεν μπορούν να γίνουν αυτόματες συγκρίσεις ανάμεσα στα αποτελέσματα των βουλευτικών και των δημοτικών εκλογών, όπως υπενθυμίζουν σήμερα πολλοί Ιταλοί σχολιαστές.

Ωστόσο είναι ενδιαφέρον να διαπιστωθεί αν η Λέγκα θα συνεχίσει να αυξάνει τα ποσοστά της στον ιταλικό Βορρά και αν τα Πέντε Αστέρια θα διατηρήσουν την υπεροχή που κατέκτησαν πρόσφατα στον Νότο.

Οσο για το Δημοκρατικό Κόμμα, ελπίζει να μπορέσει να παραμείνει ρυθμιστικός παράγοντας, τουλάχιστον στην κεντρική Ιταλία. Αλλά η γενικότερη αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά την πολιτική του γραμμή και οι συνεχείς αναβολές της διαδικασίας για εκλογή νέου γραμματέα σίγουρα δεν ευνοούν την όλη αυτή προσπάθεια.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ