ΚΟΣΜΟΣ

Αμερικανικό μαχητικό F-15 κατέπεσε στη θάλασσα της Ιαπωνίας

amerikaniko-machitiko-f-15-katepese-sti-thalassa-tis-iaponias-2255353

Αμερικανικό καταδιωκτικό συνετρίβη στη θάλασσα στο νότιο τμήμα της Ιαπωνίας, όπως μετέδωσαν ιαπωνικά ΜΜΕ, διευκρινίζοντας ότι ο χειριστής του μπόρεσε να σωθεί κάνοντας χρήση του εκτινασσόμενου καθίσματός του και περισυνελέγη από τις ιαπωνικές ένοπλες δυνάμεις.

Το περιστατικό επιβεβαίωσαν οι αμερικανικές δυνάμεις οι οποίες σταθμεύουν στην Ιαπωνία με ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν. Το ιαπωνικό υπουργείο Αμυνας δεν έχει επιβεβαιώσει μέχρι στιγμής το ατύχημα επίσημα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων, συστήθηκε επιτροπή για να διενεργήσει έρευνα για το συμβάν.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, το αεροσκάφος, που ανήκε στη δύναμη η οποία σταθμεύει στη βάση Καντένα, κατέπεσε 80 χλμ. νότια από τη Νάχα, την πρωτεύουσα του νησιού Οκινάουα, στη νότια Ιαπωνία.

Οπως μετέδωσε η ιαπωνική δημόσια τηλεόραση, ο χειριστής υπέστη κάταγμα στο πόδι.

Η Καντένα είναι η μεγαλύτερη αμερικανική στρατιωτική βάση στην Ιαπωνία, χώρα όπου σταθμεύουν περίπου 47.000 αμερικανοί στρατιωτικοί.

Τα συχνά ατυχήματα στα οποία εμπλέκονται αεροσκάφη και ελικόπτερα των αμερικανικών δυνάμεων, τα αδικήματα που προσάπτονται σε αμερικανούς στρατιωτικούς και η μόλυνση που προκαλούν οι βάσεις εξωθούν πολλούς κατοίκους να απαιτούν να φύγουν οι αμερικανικές δυνάμεις από το νησί. Η ένταση που προκαλεί η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Οκινάουα έχει αυξηθεί και πάλι τα τελευταία χρόνια.

Η κυβέρνηση του Σίνζο Άμπε εννοεί να εφαρμόσει ένα αμφιλεγόμενο σχέδιο γα τη μεταφορά της βάσης Φουτένμα των Πεζοναυτών των ΗΠΑ από μια αστική περιοχή στην κεντρική Οκινάουα στην πιο αραιοκατοικημένη περιοχή Χενόκο, στο βόρειο τμήμα της νήσου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ