Γερμανία: Ευρωπαϊκά κριτήρια για την χορήγηση ασύλου

Γερμανία: Ευρωπαϊκά κριτήρια για την χορήγηση ασύλου

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπέρ της εφαρμογής κοινών ευρωπαϊκών κριτηρίων για την χορήγηση ασύλου τάχθηκε η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, προειδοποιώντας ότι «αν δεν το καταφέρει αυτό η Ευρώπη, τότε κινδυνεύει». Πήρε ωστόσο αποστάσεις από τις προτάσεις του υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ για απέλαση των προσφύγων χωρίς έγγραφα ήδη στα σύνορα, τονίζοντας ότι το ευρωπαϊκό δίκαιο υπερισχύει του γερμανικού.

Μιλώντας σε εκπομπή του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης, η κυρία Μέρκελ ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για το σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει γύρω από την λειτουργία της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασύλου και Προσφύγων (BAMF) με τις αποκαλύψεις ότι το γραφείο της Βρέμης είχε εγκρίνει χιλιάδες αιτήσεις ασύλου οι οποίες είχαν προηγουμένως απορριφθεί σε άλλα κρατίδια. Αν γύριζα τον χρόνο πίσω, θα είχα παρέμβει νωρίτερα και πιο δυναμικά, δήλωσε η Καγκελάριος, επισημαίνοντας παράλληλα ότι μπορεί σήμερα η κατάσταση να μην φαίνεται ιδανική, αλλά έχουν επιτευχθεί πολλά σε σχέση με το προσφυγικό. Ερωτώμενη πάντως αν συμμερίζεται την άποψη του επικεφαλής της Κ.Ο. του κυβερνητικού της εταίρου, της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Αλεξάντερ Ντόμπριντ περί «βιομηχανίας εναντίον των απελάσεων», η κυρία Μέρκελ περιορίστηκε να πει ότι η επιλογή των λέξεων δεν την εκφράζει.

Αναφερόμενη στην υπόθεση του βιασμού και της δολοφονίας της 14χρονης Σουζάνας Φ. από το Βισμπάντεν από έναν Ιρακινό και έναν Τούρκο, η 'Αγγελα Μέρκελ έκανε λόγο για «τρομερή υπόθεση» και εξέφρασε την συμπαράστασή της στους γονείς του θύματος, στους οποίους, όπως είπε «συνέβη ό,τι χειρότερο μπορούσε να συμβεί». Συνέχισε ωστόσο λέγοντας ότι η υπόθεση αυτή αναδεικνύει πόσο σημαντικό είναι να ενισχυθούν και να επιταχυνθούν οι διοικητικές διαδικασίες που αφορούν άτομα των οποίων η αίτηση ασύλου έχει απορριφθεί, όπως συνέβαινε και με τον έναν από τους δυο ύποπτους ως δράστες του εγκλήματος.

Η συνέντευξη της κυρίας Μέρκελ έκλεισε με αναφορά στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου που αρχίζει αυτή την εβδομάδα στην Ρωσία και το ενδεχόμενο η Καγκελάριος να παρακολουθήσει ζωντανά κάποιον αγώνα της εθνικής ομάδας της Γερμανίας, όπως συνηθίζει, παρά τις τεταμένες σχέσεις με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. «Αυτό θα μπορούσε να είναι καλό. Τέτοια ταξίδια δεν συγκρούονται με τις αρχές μου», δήλωσε η Καγκελάριος, ενώ, αναφερόμενη στην υπόθεση της φωτογράφισης των ποδοσφαιριστών Μεσούτ Έζιλ και Ιλκάι Γκιουντογκάν με τον τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι οι δύο τουρκικής καταγωγής παίκτες δεν σκέφτηκαν τι θα προκαλούσε η φωτογραφία τους και εξέφρασε την πεποίθηση ότι σε καμία περίπτωση δεν ήθελαν να απογοητεύσουν τους γερμανούς φιλάθλους.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή