ΚΟΣΜΟΣ

Λύση στο θρίλερ με το πλοίο ανοιχτά της Ιταλίας δίνει η ισπανική κυβέρνηση

70111greec_31548082--2
aquarius

Τέλος στο θρίλερ με το πλοίο που μεταφέρει εκατοντάδες μετανάστες φαίνεται να δίνει ο Ισπανός πρωθυπουργός, οποίος ανακοίνωσε σήμερα πως η Ισπανία θα δεχθεί το πλοίο Aquarius που βρίσκεται από το περασμένο Σάββατο σε κατάσταση αναμονής ανοικτά των ακτών της Μάλτας και της Ιταλίας, οι οποίες αρνούνται να επιτρέψουν την είσοδο του πλοίου στα λιμάνια τους.

Το πλοίο Aquarius, που έχει ναυλωθεί από τη ΜΚΟ SOS Méditerrannée, διέσωσε το Σάββατο 629 μετανάστες, μεταξύ των οποίων επτά έγκυοι, 11 παιδιά μικρής ηλικίας και 123 ασυνόδευτοι ανήλικοι. 

Κάλεσμα ΟΗΕ σε Μάλτα και Ιταλία

Νωρίτερα, η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες (HCR) κάλεσε σήμερα την Ιταλία και τη Μάλτα να επιτρέψουν αμέσως στο πλοίο να καταπλεύσει στα λιμάνια τους, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση επιτακτικά επείγουσα από ανθρωπιστική άποψη.

Σε ανακοίνωσή της η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες «απηύθυνε έκκληση στις εμπλεκόμενες κυβερνήσεις να επιτρέψουν την άμεση αποβίβαση εκατοντάδων ανθρώπων που είναι αποκλεισμένοι στη Μεσόγειο από το Σάββατο».

«Υπάρχει μια επιτακτικά επείγουσα ανθρωπιστική κατάσταση εδώ», δήλωσε ο Βενσάν Κοσετέλ, ειδικός απεσταλμένος της HCR για την κεντρική Μεσόγειο. «Οι άνθρωποι βρίσκονται σε δυσκολία, οι προμήθειες τελειώνουν και χρειάζονται γρήγορα βοήθεια.»

«Ευρύτερα θέματα, όπως ποιος είναι υπεύθυνος και πώς αυτές οι ευθύνες πρέπει να κατανεμηθούν μεταξύ των κρατών, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν αργότερα», πρόσθεσε.

Η Μάλτα επανέλαβε χθες την άρνησή της να επιτρέψει τον ελλιμενισμό του πλοίου, παρά τα αιτήματα της Ρώμης.

Μαλτέζος εκπρόσωπος δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως οι επιχειρήσεις διάσωσης του Aquarius πραγματοποιήθηκαν στη ζώνη έρευνας και διάσωσης της Λιβύης και εξαρτώνταν από το κέντρο συντονισμού διασώσεων στη Ρώμη. Αυτό σημαίνει, όπως είπε, πως η Μάλτα δεν έχει καμία υποχρέωση να αναλάβει τους μετανάστες.

«Κατά βάση, η αρχή της διάσωσης στη θάλασσα δεν πρέπει να αμφισβητείται λόγω περιστατικών όπως αυτό. Οι υπόλοιπες κυβερνήσεις πρέπει να ενεργήσουν προκειμένου να υποστηρίξουν τις χώρες που αντιμετωπίζουν αφίξεις στις ακτές τους», είπε ο Κοσετέλ.

Η Ιταλία δέχθηκε 13.706 πρόσφυγες από τη θάλασσα από τις αρχές του 2018, αριθμός που είναι σημαντικά μειωμένος σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, ανέφερε η HCR.