Τραμπ και Κιμ στη Σιγκαπούρη

Τραμπ και Κιμ στη Σιγκαπούρη

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες ο Ντόναλντ Τραμπ θα εγκαταλείψει νωρίτερα απ’ ό,τι προέβλεπε το αρχικό πρόγραμμα την πόλη που φιλοξενεί μια σημαντική σύνοδο κορυφής και συγκεντρώνει πάνω της τους προβολείς των διεθνών μίντια. Την Κυριακή, ο Αμερικανός πρόεδρος εγκατέλειψε βιαστικά τη σύνοδο κορυφής του G7, όπου βρέθηκε απομονωμένος απέναντι στους ηγέτες των έξι ισχυρότερων, μετά τις ΗΠΑ, δημοκρατιών του πλανήτη. Από το Κεμπέκ του Καναδά, ο Ντόναλντ Τραμπ κατευθύνθηκε, μέσω Σούδας, στη Σιγκαπούρη, όπου σήμερα πρόκειται να έχει την ιστορική συνάντηση κορυφής με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν.

Σύμφωνα με το αρχικό πρόγραμμα, ο Αμερικανός πρόεδρος επρόκειτο να αναχωρήσει από τη Σιγκαπούρη αύριο το πρωί. Χθες όμως ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε, χωρίς να δώσει κάποια επεξήγηση, ότι ο Ντόναλντ Τραμπ αναπροσάρμοσε το πρόγραμμά του και θα αναχωρήσει σήμερα το βράδυ, κάπου 15 ώρες νωρίτερα από το προβλεπόμενο.

Μέχρι χθες το βράδυ δεν υπήρχαν σαφείς ενδείξεις που να επιτρέπουν εικασίες για το κατά πόσον η συντόμευση της παρουσίας του Τραμπ στη Σιγκαπούρη ήταν καλός ή κακός οιωνός για τη σύνοδο. Με δεδομένο τον ψυχισμό ενός ηγέτη που τορπιλίζει το κοινό ανακοινωθέν του G7 με ένα μήνυμα στο Twitter, μέσα από το προεδρικό του αεροπλάνο, οποιαδήποτε εικασία θα ήταν, άλλωστε, παρακινδυνευμένη.

Πάντως, ο Λευκός Οίκος έκλινε χθες προς την αισιόδοξη εκδοχή των πραγμάτων, σημειώνοντας σε ανακοίνωσή του ότι «οι συζητήσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βόρειας Κορέας συνεχίζονται και κινούνται ταχύτερα του προσδοκωμένου». Θετική ήταν και η ατμόσφαιρα στα μέσα ενημέρωσης του βορειοκορεατικού καθεστώτος. Το επίσημο όργανο του κυβερνώντος κόμματος εξέφραζε την πεποίθηση ότι Τραμπ και Κιμ «θα αποκαταστήσουν μια νέα σχέση, σε αντιστοιχία με τις απαιτήσεις μιας νέας εποχής», ενώ το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ανέφερε ότι στο κέντρο των συζητήσεων θα βρεθούν «η δημιουργία βιώσιμου μηχανισμού ασφαλείας και η αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου».

Οι δύο ηγέτες μένουν σε ξεχωριστά ξενοδοχεία, σε απόσταση μικρότερη του ενός χιλιομέτρου, στο κέντρο της Σιγκαπούρης. Αναμένεται να έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση, παρουσία μόνο δύο μεταφραστών, γύρω στις 9 το πρωί σήμερα (4 π.μ. ώρα Ελλάδος). Θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί συνάντηση διευρυμένων αντιπροσωπειών παρουσία υψηλόβαθμων στελεχών των δύο κυβερνήσεων. Η σύνοδος κορυφής θα λάβει χώρα στο ξενοδοχείο Capella της νήσου Σεντόζα, δημοφιλούς τουριστικού προορισμού της Σιγκαπούρης. Αργά χθες το βράδυ, ο Κιμ Γιονγκ Ουν –ο οποίος από τότε που ανέλαβε την εξουσία δεν έχει ταξιδέψει παρά μόνο στην Κίνα και τη Νότια Κορέα– περιηγήθηκε στα αξιοθέατα της Σιγκαπούρης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή