Ο Ερντογάν ζητεί παρέμβαση της Γερμανίας

Ο Ερντογάν ζητεί παρέμβαση της Γερμανίας

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΙΕΝΝΗ. Εκκληση προς τη Γερμανία να «συνετίσει» τον Αυστριακό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς απηύθυνε χθες ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, επανερχόμενος στο ζήτημα των δικαστικών ερευνών εις βάρος Τούρκων ιμάμηδων και του κλεισίματος τζαμιών που ανακοίνωσε την Παρασκευή η αυστριακή κυβέρνηση.

«Είσαι νέος και χρειάζεσαι εμπειρία. Τέτοιες αδέξιες κινήσεις μπορεί να σου κοστίσουν ακριβά», είπε ο Ερντογάν απευθυνόμενος στον Κουρτς, ενώ εν συνεχεία στράφηκε προς τη Δύση και «ειδικά προς τη Γερμανία». «Μαζέψτε τον άνθρωπό σας, αλλιώς η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει. Δεν θα αφήσουμε 250.000 αδελφούς μας να καταπιέζονται, θα κάνουμε αυτό που χρειάζεται», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Η κυβέρνηση Κουρτς εφάρμοσε τον αυστριακό νόμο του 2015 περί Ισλάμ, με βάση τον οποίο δεν επιτρέπεται η λειτουργία λατρευτικών χώρων που αμφισβητούν τους θεσμούς του αυστριακού κράτους. Ενα από τα τζαμιά στα οποία απαγορεύθηκαν οι θρησκευτικές τελετές (όχι οι λοιπές πολιτιστικές δραστηριότητες) ανήκε στην Τουρκική Ισλαμική Ενωση ATIB (παράρτημα του τουρκικού υπουργείου Ισλαμικών Υποθέσεων Diyanet), ενώ άλλα έξι στην Αραβική Θρησκευτική Κοινότητα, για την οποία δεν δόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες. Επίσης, δεκάδες ιμάμηδες βρίσκονται στο μικροσκόπιο των Αρχών ως ύποπτοι ξένης χρηματοδότησης, πράγμα που ωστόσο, σύμφωνα με την ΑΤΙΒ, δεν είναι μυστικό, αφού εκπρόσωπός της παραδέχθηκε ότι χρηματοδοτούνται από την Τουρκία. Αυτό σημαίνει ότι αν η αυστριακή κυβέρνηση επιμείνει, όταν οι υποθέσεις τελεσιδικήσουν και αν εκείνοι αρνηθούν να εγκαταλείψουν οικειοθελώς την Αυστρία, θα απελαθούν.

«Κάνετε τέτοιο πράγμα και εμείς θα καθήσουμε άπραγοι; Θα κάνουμε κι εμείς βήματα», είπε ο Ερντογάν. Ο Κουρτς τεκμηρίωσε την απόφασή του ως «βήμα ενάντια στο πολιτικό Ισλάμ και στις παράλληλες κοινωνίες», ενώ στελέχη της κυβέρνησής του διέψευσαν τις κατηγορίες της τουρκικής πλευράς ότι η απόφαση ανακοινώθηκε επί τούτω στη διάρκεια του ιερού μήνα του Ραμαζανίου, και μάλιστα ημέρα προσευχής (Παρασκευή). Η αυστριακή κυβέρνηση είπε ότι η χρονική στιγμή της αναγγελίας συνέπεσε με την ολοκλήρωση της σχετικής εξέτασης των τζαμιών της χώρας από την Υπηρεσία Θρησκευμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή