Επιχείρηση… ενσωμάτωσης της Ιταλίας στην Ε.Ε.

Επιχείρηση… ενσωμάτωσης της Ιταλίας στην Ε.Ε.

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν θα έχει την Παρασκευή συνομιλίες με τον νεοδιορισθέντα Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε στο Μέγαρο των Ηλυσίων και ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν θα είναι η μετανάστευση και η ευρωπαϊκή ενοποίηση. «Μετά την πρώτη τους επαφή στο περιθώριο της συνόδου του G7 στις 8 Ιουνίου, η νέα τους συνάντηση θα τους επιτρέψει να προετοιμάσουν με μεγαλύτερη λεπτομέρεια την επικείμενη σύνοδο της Ε.Ε., ειδικά στο ζήτημα της μετανάστευσης και της εμβάθυνσης της ενοποίησης στην Ευρωζώνη», ανέφερε πηγή προσκείμενη στο Ελιζέ. Υπενθυμίζεται ότι, κατά τη διάρκεια του G7 το Σαββατοκύριακο, ο Κόντε ήταν ο μόνος που τάχθηκε υπέρ της επανένταξης της Ρωσίας στην ομάδα, πρόταση που έριξε στο τραπέζι ο Ντόναλντ Τραμπ, προκαλώντας ρήγμα στους κόλπους της Δύσης. Ο Κόντε φάνηκε, εξάλλου, να κρατά αποστάσεις από τις ευρωπαϊκές θέσεις κατά τη διάρκεια της ομιλίας που εκφώνησε όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του, καθώς μεταξύ άλλων τάχθηκε υπέρ της επανεξέτασης των ευρωπαϊκών κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας. Ωστόσο, η Ε.Ε. έσπευσε να επαναφέρει τη Ρώμη στην τάξη και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ τόνισε από τον Καναδά ότι η Ιταλία θα πειθαρχήσει με την ευρωπαϊκή γραμμή στο G7. «Είχα την πρώτη, πολύ καλή και πολλά υποσχόμενη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε και είμαι πεπεισμένος ότι εδώ στο G7 θα έχουμε μια πλήρως ενιαία ευρωπαϊκή θέση επί όλων των ζητημάτων – περιλαμβανομένης της Ρωσίας. Δεν μιλάω για τις λεπτομέρειες αλλά για τη γενικότερη κοινή γραμμή», είπε ο χαρακτηριστικά ο Τουσκ.

Στο πλαίσιο αυτού του εναρμονισμού, θα πρέπει να ιδωθεί και η πρώτη συνέντευξή του υπουργού Οικονομικών της χώρας Τζιοβάνι Τρία, ο οποίος δήλωσε στην εφημερίδα Corriere della Sera ότι η κυβέρνηση συνεργασίας είναι δεσμευμένη στην παραμονή στην Ευρωζώνη και θέλει να ενισχύσει την ανάπτυξη μέσω επενδύσεων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή