Η Κίνα φοβάται ότι θα «χάσει» τη Βόρεια Κορέα

Η Κίνα φοβάται ότι θα «χάσει» τη Βόρεια Κορέα

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια ξαφνική διπλωματική κίνηση, η Κίνα κατάφερε να εξασφαλίσει δύο συναντήσεις με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, πριν από τη σημερινή συνάντησή του με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Ντόναλντ Τραμπ στη Σιγκαπούρη. Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση της Κίνας έχει αρχίσει να ανησυχεί έντονα για τις προθέσεις του ηγέτη της Β. Κορέας.

Σύμφωνα με αναλυτές, οι Κινέζοι αξιωματούχοι, οι οποίοι δεν έχουν συνηθίσει να παρακολουθούν τις εξελίξεις χωρίς να είναι σε θέση να αντιδράσουν, ανησυχούν ότι ενδεχομένως δεν θα μπορέσουν να διατηρήσουν την επί δεκαετίες σύμμαχό τους Β. Κορέα στη σφαίρα επιρροής τους. Ειδικότερα, η κυβέρνηση της Κίνας ανησυχεί ότι ο Κιμ θα προσπαθήσει να απομακρυνθεί από την Κίνα και να συνάψει σχέσεις με τις ΗΠΑ. Ο ηγέτης της Β. Κορέας θα μπορούσε να συνασπιστεί με τις ΗΠΑ, συμφωνώντας να εγκαταλείψει το πυρηνικό του πρόγραμμα με αντάλλαγμα την οικονομική στήριξη των ΗΠΑ στην προσπάθεια της Πιονγιάνγκ να εξαλείψει την εξάρτησή της από την Κίνα. Αναλυτές θεωρούν ότι η κινεζική κυβέρνηση φοβάται πως οι ΗΠΑ θα εκμεταλλευτούν τη συνάντηση προκειμένου να επιτύχουν τη δημιουργία μιας ενωμένης κορεατικής χερσονήσου.

Σε αυτήν την περίπτωση, η Κίνα θα πρέπει να διαχειριστεί την παρουσία αμερικανικών δυνάμεων στα σύνορά της. Στα μάτια των Κινέζων πολιτικών η παρούσα κατάσταση μοιάζει με την επίσκεψη του πρόεδρου Νίξον στην Κίνα, όταν και η Κίνα είχε αλλάξει στρατόπεδο, εγκαταλείποντας τη σφαίρα επιρροής της Σοβιετικής Ενωσης και πλησιάζοντας περαιτέρω τις ΗΠΑ. Ο βασικός προβληματισμός των αξιωματούχων είναι «εφόσον τα κατάφερε η Κίνα, γιατί όχι και η Β. Κορέα;». Για την Κίνα το προτιμότερο, σύμφωνα με ειδικούς, θα ήταν η υπογραφή συνθήκης μεταξύ Βορείου Κορέας και ΗΠΑ με την οποία ουσιαστικά θα λήγει ο πόλεμος στη χερσόνησο και θα ξεκινούν οι διαδικασίες απομάκρυνσης των αμερικανικών δυνάμεων από την περιοχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή