Αμερικανικές καραβίδες κάνουν «κατάληψη» σε λίμνες του Βερολίνου

Αμερικανικές καραβίδες κάνουν «κατάληψη» σε λίμνες του Βερολίνου

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Στην καρδιά της μεγαλύτερης πόλης της Γερμανίας, του Βερολίνου, ο ψαράς Κλάους Χίντε σηκώνεται από το ξημέρωμα για να επιθεωρήσει τις 17 παγίδες του στη λίμνη του πάρκου Μπρίτσερ.

Ο Χίντε, η οικογένεια του οποίου ασχολείται με την αλιεία εδώ και πολλές γενιές, βρίσκεται στην αιχμή της προσπάθειας των τοπικών αρχών για την αντιμετώπιση του φαινομένου της εξάπλωσης της καραβίδας του γλυκού νερού. «Πρέπει να ομολογήσω ότι το να ψαρεύεις καραβίδες 500 μέτρα από την Πύλη του Βραδεμβούργου είναι εντυπωσιακό», λέει ο Χίντε.

Οι καραβίδες, που προέρχονται από τις νότιες ΗΠΑ και το Μεξικό, διείσδυσαν στο οικοσύστημα της γερμανικής πρωτεύουσας πριν από λίγα μόλις χρόνια, μετά την απόρριψή τους σε τοπικές λίμνες. Ο πληθυσμός της καραβίδας στο Βερολίνο έχει πολλαπλασιασθεί, όμως, χάρη στους τελευταίους ιδιαίτερα ήπιους χειμώνες.

Το επεκτατικό αυτό είδος καραβίδας, γνωστό ως «καραβίδα της Λουιζιάνα», έχει εκτοπίσει το τοπικό είδος καραβίδας έντελκρεμπς, μέσω ιδιότυπου «βιολογικού πολέμου». Η αμερικανική καραβίδα εισήγαγε έτσι μύκητα, ο οποίος εξολόθρευσε τις ήδη απειλούμενες γερμανικές καραβίδες. Το 2017, ο δήμος του Βερολίνου έπιασε και εξόντωσε περισσότερες από 4.000 αμερικανικές καραβίδες, εισάγοντας χέλια –φυσικό εχθρό της καραβίδας– σε μία προσπάθεια περιορισμού της εξάπλωσης των αμερικανικών «εισβολέων».

Απογοητευμένος από τα αποτελέσματα της δημοτικής προσπάθειας, ο υπεύθυνος για θέματα πανίδας του κρατιδίου του Βερολίνου, Ντερκ Ελερτ, προσέφερε στον Χίντε αποκλειστική άδεια αλιείας καραβίδων και πώλησής τους στα εστιατόρια της πόλης. Το πρωτότυπο έδεσμα έχει ήδη γνωρίσει μεγάλη επιτυχία, αποκτώντας το προσωνύμιο «αστακός Βερολίνου» στα εστιατόρια του συρμού της γερμανικής πρωτεύουσας.

«Εξετάσαμε, προσεκτικά, δείγματα καραβίδων, για να αποκλείσουμε την παρουσία βαρέων μετάλλων, που θα απειλούσαν τη δημόσια υγεία», λέει ο Ελερτ. Μόλις οι ειδικοί αποφάνθηκαν ότι οι καραβίδες είναι ασφαλείς για κατανάλωση, ο Χίντε ανέλαβε υπηρεσία σε πάρκα και λίμνες της πρωτεύουσας. Τα επεκτατικά ασπόνδυλα εμφάνιζαν ιδιαίτερη δραστηριότητα τις ημέρες βροχής, εγκαταλείποντας μάλιστα τις λίμνες και διασχίζοντας δρόμους της πρωτεύουσας.

Ο Χίντε εξηγεί ότι σε μια καλή ημέρα πιάνει στις παγίδες του περισσότερες από 400 καραβίδες. Εκτός από τις 17 παγίδες που τοποθέτησε στο πάρκο Μπρίτσερ στο ΝΔ Βερολίνο, ο Χίντε διαθέτει ακόμη 12 παγίδες στο κεντρικό πάρκο της πρωτεύουσας, το διάσημο Τιργκάρτεν. «Φιλοδοξώ να πουλήσω τις καλύτερες από αυτές έναντι 3 ευρώ κατά μέσον όρο το τεμάχιο», λέει ο Χίντε, ο οποίος μέχρι στιγμής έχει υπογράψει συμβόλαιο με τοπικό χονδρέμπορο για 13 ευρώ το κιλό. Οι ίδιες καραβίδες καταλήγουν στην ψαραγορά της πόλης για να πουληθούν για 29 ευρώ το κιλό στους πελάτες.

Ο υπεύθυνος πανίδας, Ελερτ, εξηγεί: «Η προσπάθειά μας να εξαλείψουμε τις καραβίδες δεν είναι εύκολη. Τα πάρκα διαθέτουν καλή ροή υδάτων και τα ζώα μπορούν να μεταναστεύσουν».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή