Νέα εποχή υπόσχονται Τραμπ και Κιμ

Νέα εποχή υπόσχονται Τραμπ και Κιμ

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρώτο, ενθαρρυντικό βήμα σε έναν μακρύ δρόμο με πολλές παγίδες και αβέβαιο τέλος. Κάπως έτσι θα μπορούσε να συμπυκνωθεί η συνισταμένη των εκτιμήσεων διεθνών αναλυτών για την πρώτη συνάντηση κορυφής Ηνωμένων Πολιτειών και Βόρειας Κορέας από τον τερματισμό του κορεατικού πολέμου και τη διχοτόμηση της χερσονήσου, το 1953.

Γύρω στις 9 το πρωί, ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Κιμ Γιονγκ Ουν αντάλλαξαν την πρώτη τους χειραψία στο ξενοδοχείο Καπέλα της νήσου Σεντόζα, τουριστικού θερέτρου της Σιγκαπούρης, που φιλοξένησε την ιστορική συνάντηση. Σοβαροί και κάπως νευρικοί στην αρχή, μπροστά από έναν τοίχο με σημαίες των χωρών τους, γρήγορα χαλάρωσαν, ανταλλάσσοντας χαμόγελα και χτυπήματα στους ώμους, προτού αποσυρθούν για τις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους, όπου συνοδεύονταν μόνο από δύο μεταφραστές.

Λίγες ώρες αργότερα, και αφού είχε μεσολαβήσει γεύμα εργασίας με τη συμμετοχή στενών συνεργατών των δύο ηγετών, Τραμπ και Κιμ υπέγραψαν, ενώπιον δημοσιογραφικών συνεργείων από όλο τον κόσμο, το κοινό ανακοινωθέν της συνόδου. Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι είναι τιμή του που συναντήθηκε με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη, ο οποίος σημείωσε ότι συμφώνησαν με τον Τραμπ να αφήσουν πίσω τους το παρελθόν, προσθέτοντας ότι «ο κόσμος θα δει μια μεγάλη αλλαγή».

Το συνοπτικό κοινό ανακοινωθέν αποτελείται από τέσσερα σημεία, πλούσια σε ευχές και διακηρύξεις, αλλά πενιχρά σε συγκεκριμένα μέτρα. Στα δύο πρώτα, ΗΠΑ και Βόρεια Κορέα υπόσχονται «να αποκαταστήσουν νέες σχέσεις» και «να οικοδομήσουν ένα βιώσιμο, σταθερό καθεστώς ειρήνης στην κορεατική χερσόνησο», χωρίς ωστόσο να γίνεται σαφής μνεία στην υπογραφή συμφωνίας ειρήνης, που θα αντικαταστήσει την ανακωχή του 1953. Στο τρίτο και σημαντικότερο σημείο, η Βόρεια Κορέα επαναλαμβάνει τη δέσμευση του Κιμ, στη διάρκεια της πρόσφατης συνάντησής του με τον Νοτιοκορεάτη πρόεδρο Μουν Τζάε Ιν, για «πλήρη αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου». Ωστόσο, δεν γίνεται μνεία για χρονοδιάγραμμα ή μηχανισμούς ελέγχου της αποπυρηνικοποίησης, μια έννοια που οι δύο πλευρές αντιλαμβάνονται με διαφορετικό τρόπο: οι Αμερικανοί εννοούν την καταστροφή του πυρηνικού οπλοστασίου της Πιονγιάνγκ, ενώ η Βόρεια Κορέα επιθυμεί την ταυτόχρονη απομάκρυνση της αμερικανικής πυρηνικής ασπίδας από τη Νότια Κορέα. Τέλος, το τέταρτο σημείο του ανακοινωθέντος αναφέρεται στον άμεσο επαναπατρισμό των σορών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στον πόλεμο της Κορέας, ένα ζήτημα περισσότερο συναισθηματικής σημασίας παρά πολιτικής και στρατηγικής ουσίας.

Πρόσθετα, σημαντικά νέα έφερε η συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Ντόναλντ Τραμπ, ενώ ο Κιμ Γιονγκ Ουν είχε ήδη πάρει τον δρόμο της επιστροφής στην πατρίδα του. Ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε γνωστό ότι ο συνομιλητής του δεσμεύτηκε να καταστρέψει πεδίο δοκιμής κινητήρων διηπειρωτικών πυραύλων, σε μια πρόσθετη χειρονομία καλής θέλησης, ύστερα από την καταστροφή του πεδίου πυρηνικών δοκιμών. Ακόμη ισχυρότερη ήταν η δέσμευση που ανέλαβε ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος: ανακοίνωσε ότι αναστέλλει επί του παρόντος τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια ΗΠΑ – Νότιας Κορέας, αναφέροντας μάλιστα ότι η πραγματοποίησή τους ήταν «πoλύ προκλητική» για την Πιονγιάνγκ και ότι η αναστολή τους θα σημάνει εξοικονόμηση χρημάτων για τη χώρα του. Πάντως, ο Ντόναλντ Τραμπ κατέστησε σαφές ότι οι αμερικανικές κυρώσεις εις βάρος της Βόρειας Κορέας θα εξακολουθήσουν να εφαρμόζονται, συναρτώντας τη σταδιακή άρση τους με την πρόοδο της διαδικασίας της αποπυρηνικοποίησης, η οποία, όπως αναγνώρισε, θα πάρει αρκετό χρόνο.

Η χειρονομία αυτή του Αμερικανού προέδρου έγινε δεκτή με σκεπτικισμό από αρκετούς συμμάχους του, αλλά και πολιτικούς των ΗΠΑ. Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ κατηγόρησε τον πρόεδρο Τραμπ ότι έκανε υπερβολικές υποχωρήσεις στον Κιμ χωρίς να εξασφαλίσει απτές δεσμεύσεις. Από την πλευρά του, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής Πολ Ράιαν τόνισε, σε δήλωσή του, ότι η Βόρεια Κορέα είναι «βάναυσο καθεστώς» πάνω στο οποίο απαιτείται να ασκηθεί η μέγιστη οικονομική και πολιτική πίεση στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την αποπυρηνικοποίηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή