Ερντογαν: «Θα χρησιμοποιήσουμε τους S-400, αν χρειαστεί»

Ερντογαν: «Θα χρησιμοποιήσουμε τους S-400, αν χρειαστεί»

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Να χρησιμοποιήσει τις συστοιχίες πυραύλων εδάφους – αέρος S-400, τις οποίες σχεδιάζει να αγοράσει από τη Ρωσία, «εφόσον χρειαστεί», δεσμεύθηκε τη Δευτέρα ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

«Δεν πρόκειται απλά να αγοράσουμε τους S-400 και να τους αποθηκεύσουμε. Θα τους χρησιμοποιήσουμε αν θεωρήσουμε ότι χρειάζεται. Δεν μπορούμε να περιμένουμε αιωνίως από τις ΗΠΑ να συναινέσουν», είπε ο Τούρκος πρόεδρος το βράδυ της Δευτέρας, μιλώντας σε ζωντανή εκπομπή ιδιωτικών τηλεοπτικών δικτύων.

Τουρκία και Ρωσία υπέγραψαν συμφωνία πώλησης του αντιπυραυλικού συστήματος τον περασμένο Δεκέμβριο. Η συμφωνία αυτή έχει προκαλέσει, όμως, τη δυσαρέσκεια της Ουάσιγκτον, η οποία υποστηρίζει ότι το ρωσικό σύστημα δεν μπορεί να ενταχθεί στην «επιχειρησιακή αρχιτεκτονική» του ΝΑΤΟ.

Την ίδια ώρα, αυστηρή προειδοποίηση απηύθυνε χθες ο ηγέτης του εθνικιστικού MHP, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, προς όσους οραματίζονται νέο πραξικόπημα, λέγοντας ότι σε τέτοια περίπτωση «κανένας προδότης δεν θα μείνει ζωντανός». Μιλώντας σε κομματική εκδήλωση στη Σμύρνη, ο βετεράνος ακροδεξιός πολιτικός υπογράμμισε ότι ενδεχόμενη νέα απόπειρα κατάλυσης της δημοκρατίας από υποστηρικτές του Φετουλάχ Γκιουλέν θα οδηγήσει σε τελειωτικό λουτρό αίματος.

Eπιχειρήσεις

Στο μεταξύ, άτυπη έγκριση σε επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού εναντίον Κούρδων ανταρτών στο βόρειο Ιράκ φέρεται να προσέφερε χθες η κυβέρνηση του Ιράν, σύμφωνα με δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Αμυνας, Νουρετίν Τσανικλί. Αεροσκάφη της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας πραγματοποίησαν, χθες, επιχειρήσεις βομβαρδισμού στόχων του PKK στα όρη Καντίλ, σε μικρή απόσταση από τα σύνορα του Ιράκ με το Ιράν. Σύμφωνα με το τουρκικό επιτελείο, τουρκικές ειδικές δυνάμεις έχουν ήδη προωθηθεί 30 χλμ. εντός του ιρακινού εδάφους. «Εχουμε προτείνει στην Τεχεράνη να συμπράξει στις επιχειρήσεις αυτές», είπε ο κ. Τσανικλί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή