Β.Κορέα: Επικροτεί η Κίνα, ανήσυχη η Ιαπωνία

Β.Κορέα: Επικροτεί η Κίνα, ανήσυχη η Ιαπωνία

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την «πολιτική βούληση» του Ντόναλντ Τραμπ και του Κιμ Γιονγκ Ουν για την ομαλοποίηση της κατάστασης στην κορεατική χερσόνησο εξήρε η Κίνα με τοποθέτηση του υπουργείου Εξωτερικών, η οποία επίσης καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να στηρίξει τη διαδικασία της εξομάλυνσης, αίροντας, τουλάχιστον εν μέρει, τις κυρώσεις εις βάρος της Πιονγιάνγκ. Στην ίδια ανακοίνωση, εκφράζεται η βούληση της Κίνας να συμβάλει στη δημιουργία «μηχανισμού ειρήνης» στην κορεατική χερσόνησο.

Η χθεσινή σύνοδος Τραμπ – Κιμ αποτέλεσε δικαίωση της κινεζικής διπλωματίας, η οποία επέμενε από καιρό στη φόρμουλα του «διπλού παγώματος» – των πυρηνικών και πυραυλικών δοκιμών από την πλευρά της Βόρειας Κορέας και των μεγάλων στρατιωτικών γυμνασίων από την πλευρά των ΗΠΑ. Σε αυτήν ακριβώς τη γραμμή κινήθηκαν οι δύο ηγέτες που συναντήθηκαν στη Σιγκαπούρη.

Αντίθετα, οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στην περιοχή αντιμετώπισαν με σκεπτικισμό την απόφαση Τραμπ για αναστολή των στρατιωτικών γυμνασίων στην κορεατική χερσόνησο και την τοποθέτησή του για απομάκρυνση, σε κάποια μελλοντική χρονική στιγμή, των αμερικανικών στρατευμάτων που βρίσκονται στην περιοχή. «Θέλω να φέρω τους στρατιώτες μας πίσω στην πατρίδα», δήλωσε ο Τραμπ αναφορικά με τις 28.500 Αμερικανούς στρατιώτες που βρίσκονται στη Νότια Κορέα, αν και διευκρίνισε ότι μια τέτοια απόφαση δεν βρίσκεται αυτή τη στιγμή στον ορίζοντα. Εκπρόσωπος της προεδρίας στη Σεούλ δήλωσε ότι η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας «προσπαθεί να εξακριβώσει το πραγματικό νόημα και τις προθέσεις» του Ντόναλντ Τραμπ.

Από την πλευρά του, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε εγκωμίασε, σε δήλωσή του, τη δέσμευση των Τραμπ και Κιμ για πλήρη αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου. Πολιτικοί αναλυτές στο Τόκιο αναφέρουν, ωστόσο, ότι οι ηγέτες του αρχιπελάγους ανησυχούν για το ενδεχόμενο να εξασθενήσουν οι εγγυήσεις ασφαλείας των ΗΠΑ και κατ’ ιδίαν τάσσονται υπέρ της συνέχισης των στρατιωτικών γυμνασίων στην περιοχή, τονίζοντας ότι μέσω αυτών στέλνονται τα σωστά μηνύματα όχι μόνο προς τη Βόρεια Κορέα, αλλά και προς την Κίνα.

Τέλος, η Τεχεράνη συνέστησε στην Πιονγιάνγκ να μην έχει καμία εμπιστοσύνη στον πρόεδρο Τραμπ, επικαλούμενη και την πρόσφατη απόφασή του να αποσύρει τις ΗΠΑ από το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. «Δεν είναι σίγουρο ότι αυτός ο άνθρωπος δεν θα ακυρώσει τη συμφωνία προτού ακόμη επιστρέψει στην πατρίδα του», δήλωσε δηκτικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος του Ιράν Μοχάμαντ Μπαγκέρ Νομπάχτ, εκτιμώντας ότι ο Τραμπ «δεν εκπροσωπεί τον αμερικανικό λαό και είναι βέβαιο ότι θα καταψηφιστεί στις επόμενες εκλογές».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή