ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Να αρθούν οι κυρώσεις του ΟΗΕ σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ

symvoulio-as

Η Ρωσία κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να εξετάσει το ενδεχόμενο της προοδευτικής άρσης των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας μετά τη συμφωνία που υπογράφηκε με τις ΗΠΑ για την αποπυρηνικοποίηση της χώρας.

«Πιστεύω ότι είναι απλά φυσικό να σκεφτούμε τα βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση» δήλωσε ο Ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, Βασίλι Νεμπένζια, ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενος της άρσης των κυρώσεων.

«Καταγράφεται πρόοδος που θα πρέπει να είναι αμοιβαία. Θα πρέπει να υπάρξουν ανταλλάγματα» διότι «η άλλη πλευρά θα πρέπει να ενθαρρύνεται να προχωρήσει» συνέχισε ο Ρώσος αξιωματούχος.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας αναμένεται να συγκληθεί για να συζητήσει τα αποτελέσματα της Συνόδου Τραμπ-Κιμ. Η ημερομηνία της συνεδρίασης δεν έχει προς το παρόν καθοριστεί.

Διπλωμάτες αρκετών χωρών εκτιμούν ότι οι κυρώσεις του ΟΗΕ έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην απόφαση του Κιμ Γιονγκ Ουν να διαπραγματευτεί την εγκατάλειψη του στρατιωτικού προγράμματος.

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας κατάλαβε ότι «μια πυρηνική βόμβα δεν είναι συμβατή με την οικονομία», επισήμανε ένας διπλωμάτης κράτους μέλους του Συμβουλίου.

Από την πλευρά του ο πρεσβευτής της Ολλανδίας στα ΗΕ Κάρελ φαν Έστερομ, που είναι επικεφαλής της επιτροπής του ΟΗΕ για τις κυρώσεις σε βάρος της Βόρειας Κορέας, διαβεβαίωσε ότι «η πίεση θα συνεχιστεί με την πλήρη εφαρμογή των κυρώσεων».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ