Τρόμος στην Ερυθρά Θάλασσα

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΝΤΕΝ. Διακινδυνεύοντας να επιδεινώσει περαιτέρω τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση των τελευταίων ετών στον πλανήτη, ο υπό σαουδαραβική ηγεσία συνασπισμός αραβικών κρατών στον πόλεμο της Υεμένης εξαπέλυσε, χθες, μεγάλη στρατιωτική εκστρατεία για την κατάληψη του στρατηγικής σημασίας λιμανιού Χοντέιντα, στην Ερυθρά Θάλασσα. Πρόκειται για το μεγαλύτερο λιμάνι της Υεμένης, μέσω του οποίου μεταφέρεται ο βασικός όγκος τροφίμων και φαρμάκων στους αμάχους, εκ των οποίων περίπου 8,4 εκατ. βρίσκονται στο κατώφλι του λιμού.

Η Χοντέιντα ελέγχεται από τους φιλοϊρανούς αντάρτες Χούθι, όπως άλλωστε συμβαίνει με την πρωτεύουσα Σαναά και τα περισσότερα αστικά κέντρα της χώρας. Τα σουνιτικά αραβικά κράτη που υποστηρίζουν την εξόριστη κυβέρνηση του ανατραπέντος προέδρου Αμπντραμπού Μανσούρ Χάντι επιδιώκουν να αναζωογονήσουν τη στρατιωτική τους εκστρατεία, που διαρκεί τρία χρόνια τώρα, αλλά έχει αποτελματωθεί. Εάν καταλάβουν το στρατηγικής σημασίας λιμάνι, υπολογίζουν ότι η κυβέρνηση των Χούθι θα εξασθενήσει σοβαρά, καθώς ο εφοδιασμός της θα γίνει προβληματικός.

Αεροπλάνα και πολεμικά πλοία της Σαουδικής Αραβίας και συμμάχων της άρχισαν να βομβαρδίζουν χθες το πρωί οχυρές θέσεις των Χούθι στο κέντρο της πόλης και στο λιμάνι, προλειαίνοντας το έδαφος για την επίθεση των χερσαίων δυνάμεων. Ο σουνιτικός συνασπισμός έχει συγκεντρώσει εκστρατευτικό σώμα περίπου 21.000 ανδρών από τα Εμιράτα, το Σουδάν και φυλές της Υεμένης. Χθες το απόγευμα, τα δύο βασικά μέτωπα των εχθροπραξιών εντοπίζονταν στο αεροδρόμιο της Χοντέιντα και στην αγροτική περιοχή αλ Ντουράιχμι, κάπου δέκα χιλιόμετρα νότια της πόλης. Οι Χούθι είχαν φέρει ενισχύσεις στο κέντρο της πόλης και γύρω από το λιμάνι, ενώ χιλιάδες άμαχοι εγκατέλειπαν την πόλη από βόρειες και δυτικές οδικές αρτηρίες.

Την ανησυχία του «για τη στρατιωτική κλιμάκωση στη Χοντέιντα και για τον ανθρωπιστικό και πολιτικό της αντίκτυπο» εξέφρασε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για την Υεμένη, Μάρτιν Γκρίφιθ, ο οποίος κάλεσε τις αντιμαχόμενες πλευρές να δείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν την εξώθηση της σύγκρουσης στα άκρα. Τα Ηνωμένα Εθνη επιδιώκουν να αναλάβουν τα ίδια τη διαχείριση του λιμανιού ώστε να αποφευχθεί η καταστροφή, αν και η έναρξη των εχθροπραξιών συρρίκνωσε τις ελπίδες για συμβιβασμό μεταξύ των εμπολέμων. Χθες το απόγευμα, ανακοινώθηκε ότι σε περίπτωση πολιορκίας της Χοντέιντα, τα Ηνωμένα Εθνη θα επιδιώξουν αερογέφυρα για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας. Από την πλευρά του, ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Φίλιπο Γκράντι, προειδοποίησε για μαζική έξοδο προσφύγων και κάλεσε τα δύο μέρη να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή