«Οι πρόθυμοι» εναντίον Μέρκελ – Μακρόν

«Οι πρόθυμοι» εναντίον Μέρκελ – Μακρόν

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Νέες συμμαχίες και νέες διαχωριστικές γραμμές διαμορφώνει με ταχύτατους ρυθμούς η διαχείριση του προσφυγικού στην Ευρώπη, καθώς η κόντρα Παρισιού – Ρώμης κινδυνεύει να τορπιλίσει την προγραμματισμένη σύνοδο της Παρασκευής ανάμεσα στον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν και τον Ιταλό πρωθυπουργό Κόντε. Tην ίδια ώρα, ο Αυστριακός καγκελάριος Κουρτς ανακοινώνει «άξονα προθύμων» σε συνεργασία με τους υπουργούς Εσωτερικών της Γερμανίας Ζεεχόφερ και της Ιταλίας Σαλβίνι, φέρνοντας την καγκελάριο Μέρκελ σε δύσκολη θέση.

Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τρία ακύρωσε τη χθεσινή συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του Μπρινό Λε Μερ, εκφράζοντας την ενόχληση της ιταλικής κυβέρνησης για τα σχόλια του εκπροσώπου του Γάλλου προέδρου, σύμφωνα με τον οποίο ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι είναι «εμετικός». Ο Σαλβίνι είχε αρνηθεί να υποδεχθεί στην Ιταλία το σκάφος Aquarius, που μεταφέρει πάνω από 600 διασωθέντες από τη Μεσόγειο, με αποτέλεσμα το σκάφος να κινείται προς την Ισπανία, όπου αναμένεται να φθάσει σε τέσσερις ημέρες.

Τα μηνύματα που φθάνουν από την Ιταλία και τη Γαλλία είναι αντικρουόμενα, καθώς ο πρωθυπουργός Κόντε φέρεται να απαιτεί γαλλική συγγνώμη, ενώ το Παρίσι υποστηρίζει ότι το γραφείο του Κόντε δεν έχει διατυπώσει τέτοιο αίτημα. Ετσι, η διαχείριση του προσφυγικού απειλεί να εκτροχιάσει την ιταλογαλλική συνεργασία στην κρίσιμη συγκυρία των διαπραγματεύσεων για το μέλλον της Ευρωζώνης.

«Εμανουέλ, αν έχεις τόσο χρυσή καρδιά, δέξου 9.000 πρόσφυγες όπως είχες υποσχεθεί» είπε διά τηλεοράσεως ο Σαλβίνι, υποστηρίζοντας ότι η Γαλλία είχε συμφωνήσει να δεχθεί 9.816 αναγνωρισμένους πρόσφυγες στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης από την Ιταλία και έχει δεχθεί μόνο 640. Η Ρώμη αποτελεί βασικό κρίκο του «άξονα προθύμων» στον οποίο αναφέρθηκε ο Αυστριακός καγκελάριος Κουρτς κατά τη χθεσινή συνάντησή του στο Βερολίνο με τον υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ. Σε μια άκρως συμβολική κίνηση, ο Ζεεχόφερ υποδέχθηκε τον Κουρτς την ώρα που ήταν προγραμματισμένη η παρουσία του στη σύνοδο για την ενσωμάτωση των προσφύγων στη γερμανική κοινωνία, που έγινε υπό την αιγίδα της καγκελαρίου Μέρκελ. «Θέλουμε να συστήσουμε έναν άξονα προθύμων», είπε ο Κουρτς, «για να μειώσουμε την παράνομη μετανάστευση». Τον ίδιο, ιστορικά φορτισμένο όρο είχε χρησιμοποιήσει νωρίτερα ο Σαλβίνι σε συνέντευξή του στην «Κοριέρε ντε λα Σέρα». «Θέλουμε να φτιάξουμε έναν ιταλογερμανικό άξονα για την προστασία των εξωτερικών συνόρων και άρα και την προστασία της Μεσογείου και της Ιταλίας».

Σε αυτόν τον καταιγισμό δηλώσεων περί «προστασίας» συνόρων και χωρών, υπάρχει καθόλου χώρος για την προστασία ανθρώπων; Ισως, αν και στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ούτε ο Κουρτς ούτε ο Ζεεχόφερ τοποθετήθηκαν πάνω στο θέμα. Σύμφωνα με πληροφορίες του αυστριακού Τύπου, η χώρα στην οποία σκοπεύουν να στέλνουν τους αιτούντες άσυλο είναι η Αλβανία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή