Αυτή είναι η πολιτικός που τα έβαλε με τη μαφία στην Ιταλία

Αυτή είναι η πολιτικός που τα έβαλε με τη μαφία στην Ιταλία

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Η Ιταλίδα πολιτικός-φάντασμα, η οποία συμμετείχε στις εκλογικές αναμετρήσεις ανώνυμα, λόγω απειλών κατά της ζωής της από τη μαφία, αποκάλυψε τα στοιχεία και το πρόσωπό της αφού κατέκτησε μία έδρα στο Κοινοβούλιο της χώρας.

Η 51χρονη Πιέρα Αγέλο δήλωσε ότι «η αποκάλυψη είναι σαν να επανέρχομαι στη ζωή, αισθάνομαι εντελώς ελεύθερη», την ώρα που εμφανιζόταν για πρώτη φορά δημοσίως από το 1993. Μετά την εκλογή της, είναι σχεδόν αδύνατο να κρύψει τα στοιχεία της και έτσι δήλωσε ότι πλέον αισθάνεται έτοιμη να εισέλθει στον δημόσιο βίο. Η ζωή της Αγέλο απειλείται από το 1991, όταν ήταν αυτόπτης μάρτυρας στη δολοφονία του συζύγου από δύο εκτελεστές της μαφίας. Εκτοτε είχε αναγκαστεί να ενταχθεί σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων. Τον Μάρτιο έθεσε υποψηφιότητα στις εκλογές ως μέλος του Κινήματος των 5 Αστέρων, και κατάφερε να εκλεγεί παρά το γεγονός ότι αναγκάστηκε να διεξάγει την πολιτική της εκστρατεία ανώνυμα. Η Αγέλο έγινε γνωστή ως «η πολιτικός χωρίς πρόσωπο», αφού δεν μπορούσε να εμφανιστεί δημόσια, ούτε να μιλήσει σε κεντρικά σημεία της πόλης, ενώ πολύ συχνά κυκλοφορούσε στους δρόμους κρύβοντας το πρόσωπό της.

Η ζωή της συνδέθηκε άρρηκτα με τη μαφία από πολύ μικρή ηλικία. Μόλις στα 15 της αναγκάστηκε να παντρευτεί τον γιο του αρχηγού της μαφίας της Σικελίας, Βίτο Ατρία. Το 1991, δύο δολοφόνοι που ανήκαν σε αντίπαλη οργάνωση σκότωσαν τον σύζυγό της στην πιτσαρία που διατηρούσαν μαζί. Μετά την απόφασή της να καταθέσει κατά της μαφίας, εισήλθε σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων και αναγκάστηκε να αλλάξει τα στοιχεία της και να φύγει από τη Σικελία. Σύμφωνα με την ίδια, αποφάσισε να συμμετέχει στις εκλογές προκειμένου να καταφέρει «να πάρει τη ζωή της στα χέρια της». Στόχος της είναι η ενημέρωση τόσο των πολιτικών όσο και των πολιτών σχετικά με τις κακουχίες που αντιμετωπίζουν όσοι καταθέτουν κατά της μαφίας αλλά και η διαμόρφωση σαφούς πολιτικής στάσης κατά του οργανωμένου εγκλήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή