Ο Ερντογάν λέει ότι θα άρει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης εάν επανεκλεγεί

Ο Ερντογάν λέει ότι θα άρει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης εάν επανεκλεγεί

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που ισχύει από τον Ιούλιο του 2016 θα αρθεί αν επανεκλεγεί στις 24 Ιουνίου, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι θα επιβληθεί και πάλι αν η χώρα αντιμετωπίσει και άλλες απειλές.

«Αν συνεχίσω αυτή την αποστολή και μετά τις 24 Ιουνίου, το πρώτο πράγμα που θα κάνουμε είναι, Θεού θέλοντος, να άρουμε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης», δήλωσε ο Ερντογάν χθες το βράδυ σε συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο 24 TV.

«Η άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης δεν σημαίνει ότι την καταργούμε πλήρως ώστε να μην επανέλθει. Θα πάρουμε όσο αυστηρά μέτρα χρειαστεί ξανά σε περίπτωση τρομοκρατίας».

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης επιτρέπει στον Ερντογάν και στην κυβέρνηση να παρακάμπτουν το κοινοβούλιο κατά την έγκριση νέων νόμων και να αναστέλλουν δικαιώματα και ελευθερίες. Κηρύχθηκε λίγο μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016 και από τότε παρατείνεται κάθε τρεις μήνες.

Περισσότεροι από 160.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και ένας αντίστοιχος αριθμός δημόσιων υπαλλήλων έχουν απολυθεί, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. Δεκάδες ΜΜΕ έχουν κλείσει και δημοσιογράφοι και ακτιβιστές έχουν συλληφθεί.

Οι επικριτές του λένε πως ο Ερντογάν χρησιμοποιεί την κατάσταση έκτακτης ανάγκης ως πρόσχημα για να πατάξει τους διαφωνούντες. Η Τουρκία υποστηρίζει πως τα μέτρα είναι απαραίτητα προκειμένου να αντιμετωπίσει απειλές ασφαλείας και πως η κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν εμπλέκεται με την προεκλογική εκστρατεία.

Ο Ερντογάν δήλωσε τον Απρίλιο πως οι επιχειρήσεις θα έπρεπε να καλωσορίζουν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης επειδή τις προφυλάσσει από την τρομοκρατία και αποτρέπει τις απεργίες.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή