Βόμβες και έξοδος αμάχων στην Υεμένη

Βόμβες και έξοδος αμάχων στην Υεμένη

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οι άνθρωποι φοβούνται. Τα πολεμικά πλοία είναι τρομακτικά και τα αεροπλάνα πετούν διαρκώς από πάνω μας. Οι άμαχοι φεύγουν προς την ύπαιθρο, όσοι όμως δεν έχουν λεφτά ή συγγενείς σε χωριά, δεν μπορούν να βρουν δρόμο διαφυγής».

Με αυτά τα λόγια περιέγραφε τον ζόφο των δύο τελευταίων ημερών στη Χοντέιντα της Υεμένης η 22χρονη φοιτήτρια Αμίνα, που μίλησε τηλεφωνικά στο πρακτορείο Reuters. Ο στρατιωτικός συνασπισμός σουνιτικών αραβικών κρατών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας συνέχισε για δεύτερη κατά σειρά ημέρα χθες να σφυροκοπά από ξηρά, θάλασσα και αέρα, το στρατηγικής σημασίας λιμάνι της Ερυθράς Θάλασσας, σε μια προσπάθεια να διακόψει την τροφοδοσία των σιιτών ανταρτών Χούθι, που ελέγχουν την πρωτεύουσα Σαναά και τα περισσότερα αστικά κέντρα. Μαχητικά ελικόπτερα Απάτσι πραγματοποιούσαν εντατικούς βομβαρδισμούς σε μια παράκτια ζώνη κοντά στο αεροδρόμιο της πόλης. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι χερσαίες δυνάμεις του συνασπισμού, κυρίως από τα Εμιράτα και το Σουδάν, βρίσκονταν σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από το αεροδρόμιο. Ο ηγέτης των σιιτών ανταρτών, Μοχάμεντ Αλί αλ Χούτι, προειδοποίησε τα πλοία που βρίσκονται κοντά στη Χοντέιντα να μην πλησιάσουν περισσότερο από 20 μίλια. Σε άλλες δηλώσεις του κατέστησε συνυπεύθυνες τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία, λόγω της οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας που προσφέρουν στις δυνάμεις του σαουδαραβικού συνασπισμού.

Τα Ηνωμένα Εθνη έχουν ανακοινώσει ότι 22 εκατομμύρια Υεμενίτες έχουν ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας και φοβούνται ότι ο αριθμός όσων κινδυνεύουν άμεσα με λιμό μπορεί να διπλασιαστεί και να φτάσει τα 18 εκατομμύρια αν παραταθεί η πολιορκία της πόλης. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε να τερματιστούν οι εχθροπραξίες το συντομότερο δυνατό. Χθες το βράδυ, επρόκειτο να συνεδριάσει κεκλεισμένων των θυρών το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κατάσταση στη Χοντέιντα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή