Κυβερνητικές αναταράξεις στη Γερμανία

Κυβερνητικές αναταράξεις στη Γερμανία

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Η βαθύτερη ρήξη των τελευταίων δεκαετιών εκδηλώθηκε χθες στις σχέσεις των δύο συγκυβερνώντων«αδελφών» κομμάτων στη Γερμανία, καθώς το βαυαρικό CSU απαίτησε άμεσες μονομερείς κινήσεις στο προσφυγικό από την καγκελάριο Μέρκελ. Η επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών Αντρέα Νάλες χαρακτήρισε τις εντάσεις «θεατρική παράσταση ενόψει των βαυαρικών εκλογών», αλλά οι αντιπολιτευόμενοι Φιλελεύθεροι δεν έχασαν την ευκαιρία να ζητήσουν ονομαστική ψηφοφορία για ένα ζήτημα που μπορεί να αφορά και την Ελλάδα: την επαναπροώθηση (άγνωστο πού) ανθρώπων που επιχειρούν να περάσουν τα γερμανικά σύνορα, ενώ έχουν ήδη καταθέσει αίτηση ασύλου σε άλλη χώρα της Ε.Ε.

Ενόψει των βαυαρικών εκλογών του Σεπτεμβρίου, το CSU προσπαθεί να αποστασιοποιηθεί στον μέγιστο βαθμό από την Αγκελα Μέρκελ, με την οποία συγκυβερνά στο Βερολίνο, ώστε να μετριάσει την άνοδο του αντιμεταναστευτικού κόμματος AfD. «O τουρισμός του ασύλου πρέπει να σταματήσει. Η Γερμανία δεν μπορεί να περιμένει αιωνίως την Ευρώπη, πρέπει να ενεργήσει», δήλωσε ο Βαυαρός πρωθυπουργός Μάρκους Σέντερ, ενώ ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του CSU Αλεξάντερ Ντόμπριντ έφθασε να αποκαλέσει τις εξελίξεις «ιστορικές».

Η χθεσινή συζήτηση στην ολομέλεια της Μπούντεσταγκ διεκόπη για να συνεδριάσουν επί 4,5 ώρες οι κοινοβουλευτικές ομάδες των δύο «αδελφών» – σε χωριστές αίθουσες και χωρίς την παρουσία συνεργατών των βουλευτών, κάτι που συμβαίνει μόνο όταν τα πράγματα «ζορίζουν».

Η καγκελάριος Μέρκελ απέσπασε τη στήριξη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του CDU, υποσχόμενη ότι στις 15 ημέρες που απομένουν έως την επόμενη Σύνοδο Κορυφής θα προσπαθήσει να βρει ευρωπαϊκή λύση ή, τουλάχιστον, θα προσπαθήσει να προχωρήσει σε διμερείς συμφωνίες με σειρά εμπλεκόμενων χωρών. Ακραιφνής υποστηρικτής της ευρωπαϊκής λύσης και κορυφαίο στήριγμα της καγκελαρίου ήταν ο πρόεδρος της Βουλής, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος βοήθησε να καμφθούν οι αντιρρήσεις των αμφιταλαντευόμενων μελών του CDU.

Στη διπλανή αίθουσα, ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ απειλούσε να εφαρμόσει το μέτρο μόνος του στα σύνορα της Βαυαρίας, έστω και χωρίς τη συγκατάθεση της Αγκελα Μέρκελ, κίνηση που θα υποχρέωνε την καγκελάριο είτε να υποχωρήσει είτε να τον αντικαταστήσει, διαλύοντας τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Σε μια ένδειξη ότι όλα τα σενάρια είναι ανοικτά, οι Πράσινοι ανακοίνωσαν ότι θα ενισχύσουν εκείνοι την κυβερνητική πλειοψηφία, αν παραστεί ανάγκη.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή