ΚΟΣΜΟΣ

Επίσκεψη βουλευτή του Ταγίπ Ερντογάν βάφτηκε με αίμα

episkepsi-voyleyti-toy-tagip-erntogan-vaftike-me-aima-2256272

ΑΓΚΥΡΑ. Μια προεκλογική επίσκεψη βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ σε κατάστημα Κούρδων στην πόλη Σανλιούρφα της νοτιοανατολικής Τουρκίας εξελίχθηκε χθες σε κανονική μάχη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άτομα που βρίσκονταν στο κατάστημα, καθώς και ένας από τους αδελφούς του βουλευτή. Το κλίμα στην Τουρκία έχει οξυνθεί ενόψει των εκλογών της 24ης Ιουνίου, με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν να επιδιώκει πάση θυσία τη μη είσοδο στη Βουλή του φιλοκουρδικού HDP.

Ο βουλευτής Ιμπραΐμ Γιλντίζ είπε στο πρακτορείο «Ντογάν» ότι ο καταστηματάρχης τον ρώτησε για ποιο λόγο επισκέπτεται το μαγαζί του, ενώ γνωρίζει ότι αυτός και η οικογένειά του είναι υποστηρικτές του ΡΚΚ. «Ετσι άρχισαν όλα, μόλις έφυγα μας επιτέθηκαν», είπε ο Γιλντίζ, που μετρά άλλους τέσσερις αδελφούς του στους τραυματίες.

Ο Ερντογάν προκήρυξε αιφνιδιαστικά τις πρόωρες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές σε μια περίοδο οικονομικών δυσχερειών, εκτιμώντας ότι αργότερα οι εκλογικές προοπτικές του θα ήταν πιο δυσοίωνες. Στο σύντομο διάστημα που μεσολάβησε από την προκήρυξη των εκλογών ώς σήμερα, οι δημοσκοπικές τάσεις για τον Τούρκο πρόεδρο και το ΑΚΡ είναι ήδη αρνητικές, με την υποστήριξη προς τον Ερντογάν να πέφτει στο 47,1%, από 48,7% την περασμένη εβδομάδα. Οποιοδήποτε αποτέλεσμα κάτω του 50% θα υποχρεώσει τον Ερντογάν να πάει σε δεύτερο γύρο με αβέβαιη έκβαση. Επιπλέον, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση (Ινστιτούτο Gezici), το ΑΚΡ δεν φαίνεται να αποσπά απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση παρά τη συμμαχία του με το εθνικιστικό ΜΗΡ, καθώς τα δύο κόμματα μένουν στο 48,7%.

Ο Τούρκος πρόεδρος υποσχέθηκε χθες ότι, εφόσον επανεκλεγεί, θα άρει το καθεστώς εκτάκτου ανάγκης το οποίο επέβαλε μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, ενώ θα επιχειρήσει να συνάψει ακόμη στενότερους αμυντικούς δεσμούς με τη Ρωσία, στην οποία πρότεινε συμπαραγωγή των νέας γενιάς πυραύλων S-500. «Πέρα από τους S-400, πρότεινα στη Ρωσία συνεργασία για την παραγωγή των S-500», είπε ο Ερντογάν αναφερόμενος στο διάδοχο οπλικό σύστημα που αναμένεται να ανεβάσει το βεληνεκές των S-400 το 2020. Η αγορά του ρωσικού συστήματος S-400 από την Τουρκία συνάντησε ισχυρές αντιδράσεις από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, ενώ η υποθετική αναφορά στους S-500 ήταν ένας τρόπος να δηλώσει ο Ερντογάν ότι δεν αναθεωρεί την απόφασή του.