ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Οχι διαδηλώσεις εναντίον ομιλητών

ipa-ochi-diadiloseis-enantion-omiliton-2256246

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Οταν το Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν ήθελε να επιβάλει τον σεβασμό της νομοθεσίας για την ελευθερία του λόγου στους πανεπιστημιακούς χώρους το περασμένο φθινόπωρο, επέλεξε πολιτική τριών «αδικημάτων».

Οσοι φοιτητές είχαν καταδικαστεί τρεις φορές για αδικήματα κατά της ελευθερίας της έκφρασης αποβάλλονταν από το πανεπιστήμιο, όπως αναφέρει στους New York Times ο Jeremy W. Peters.

Στόχος ήταν η δημιουργία ατμόσφαιρας σεβασμού, ευγένειας και ασφάλειας και η αποφυγή βίαιων επεισοδίων, όπως αυτά που σημειώνονταν κατά τη διάρκεια ομιλιών από υπερσυντηρητικούς σχολιαστές σε πανεπιστήμια όπως το Μπέρκλεϊ. Οι διαμαρτυρίες αυτές οδήγησαν πολιτείες, όπως η Αριζόνα, η Τζόρτζια και η Βόρεια Καρολίνα, να υιοθετήσουν ανάλογους κανονισμούς σε πανεπιστημιακά campus σε όλες τις ΗΠΑ.

Ο διευθυντής του La Follette School of Public Affairs στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν, Ντόναλντ Μόινιχαν, ο οποίος διαφωνεί με τους κανονισμούς αυτούς, λέει: «Υπάρχει μια αίσθηση μεταξύ των υπερσυντηρητικών κύκλων ότι σε αυτά τα πανεπιστήμια της ελίτ δεν επιτρέπεται να ακουστεί η δική τους φωνή και οι απόψεις τους αντιμετωπίζονται με περιφρόνηση».

Η εκστρατεία για τη διασφάλιση της ελευθερίας της έκφρασης στα πανεπιστήμια έφθασε στο Κογκρέσο και στα δικαστήρια, με Ρεπουμπλικανούς να έχουν ήδη συστήσει επιτροπές για τη μελέτη του φαινομένου.

Η υπόθεση απασχολεί και τον Λευκό Οίκο, στελέχη του οποίου εκτιμούν ότι η υπόθεση ταιριάζει τέλεια στο ιδεολογικό προφίλ του προέδρου Τραμπ, ο οποίος αρέσκεται να εμφανίζεται ως πολέμιος της πολιτικής ορθότητας και των «ορίων» που αυθαίρετα θέτουν οι «διανοούμενοι».

Αγωγές

Η συντηρητική πολιτική οργάνωση Alliance Defending Freedom έχει καταθέσει αγωγές εναντίον σχολικών επιτροπών σε Τζόρτζια, Μίσιγκαν και σε άλλες πολιτείες, απαιτώντας τον περιορισμό τέτοιων διαδηλώσεων κατά της παρουσίας υπερσυντηρητικών ομιλητών στα αμερικανικά πανεπιστήμια, όπως του αμφιλεγόμενου ακροδεξιού Μάιλο Γιαννόπουλος.