Πολιτική κρίση «απειλεί» το Βερολίνο

Πολιτική κρίση «απειλεί» το Βερολίνο

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. «Ο Χορστ Ζεεχόφερ αποχωρεί από τη γερμανική κυβέρνηση». Η είδηση ήταν φάρσα σατιρικής ιστοσελίδας, αλλά η ταχύτατη διάδοσή της, που επηρέασε προσωρινά τα χρηματιστήρια, δείχνει την οριακή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία. Το πόσο επικίνδυνη για τη συνοχή της γερμανικής κυβέρνησης είναι η διαμάχη ανάμεσα στα δύο αδελφά κόμματα, το CDU της Αγκελα Μέρκελ και το βαυαρικό CSU, φάνηκε από το γεγονός ότι με την επίλυσή της ασχολείται το «βαρύ πυροβολικό»: ο πρόεδρος της Βουλής Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεεχόφερ έχει αποσπάσει την πλήρη στήριξη της κοινοβουλευτικής ομάδας του CSU προκειμένου να εφαρμόσει τα 63 σημεία του προγράμματός του για τη διαχείριση και τον περιορισμό της μετανάστευσης. Ενα από αυτά είναι να μην επιτρέπεται η είσοδος στη Γερμανία ανθρώπων που έχουν καταγραφεί στο ευρωπαϊκό αρχείο Eurodac σε άλλη χώρα-μέλος της Ζώνης Σένγκεν (π.χ. Ελλάδα, Ουγγαρία), μονομερής ενέργεια της Γερμανίας εις βάρος άλλων Ευρωπαίων εταίρων η οποία είναι πολύ αμφίβολο αν συνάδει με το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Ο Ζεεχόφερ απειλούσε και εξακολουθεί να απειλεί ότι αν λάβει τη Δευτέρα το πράσινο φως από τα όργανα του CSU (πράγμα εξαιρετικά πιθανό), θα προχωρήσει μόνος του στην εφαρμογή του μέτρου. Ως υπουργός Εσωτερικών, είναι στις αρμοδιότητές του να δώσει τέτοια εντολή, με τη διαφορά ότι η κίνηση αυτή θα συνιστούσε ευθεία αμφισβήτηση της πολιτικής προϊσταμένης του. Το CSU επιζητεί να αποστασιοποιηθεί στον μέγιστο βαθμό από την καγκελάριο στο μεταναστευτικό, προκειμένου να περιορίσει τις διαρροές προς την Ακροδεξιά στις περιφερειακές εκλογές του φθινοπώρου.

Πώς αντιμετωπίζουν, όμως, τα στελέχη του CSU το ενδεχόμενο να πυροδοτήσουν αλληλουχία εξελίξεων που θα οδηγήσουν σε πτώση την κυβέρνηση Μέρκελ και σε νέα προσφυγή στις κάλπες; Κάποιοι εξ αυτών ελπίζουν ότι δεν θα διαλύσουν τον κυβερνητικό συνασπισμό, απλώς θα παρασύρουν το CDU να αλλάξει καγκελάριο και πολιτική στο προσφυγικό. Ηδη, ο φιλόδοξος υπουργός Υγείας Γενς Σπαν βάζει υποθήκες διαδοχής, αρνούμενος να στηρίξει τη Μέρκελ στη διαμάχη αυτή. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του γερμανικού Τύπου, την άποψη του Σπαν συμμερίζεται το ένα πέμπτο της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών.

Ακλόνητη, αντιθέτως, είναι η υποστήριξη του προέδρου της Βουλής Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προς την καγκελάριο, στοιχείο που έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς ο Σόιμπλε επηρεάζει και τη συντηρητική πτέρυγα του CDU. Απευθυνόμενος στου CSU, ο Σόιμπλε υποστηρίζει ότι η κομματική ηγεσία δεν έχει συνειδητοποιήσει το βάθος της αποσταθεροποίησης που μπορεί να πυροδοτήσει η στάση της σε πολλά επίπεδα. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός του Σλέσβιχ Χόλσταϊν Ντάνιελ Γκίντερ συμβούλεψε του Βαυαρούς «να μην μπουν σε πλειοδοτικό διαγωνισμό με την AfD. Μια επικείμενη εκλογική αναμέτρηση δεν μπορεί να δικαιολογήσει τα πάντα».

Συναντήσεις

Μπροστά στα δεδομένα αυτά, η καγκελάριος Μέρκελ επιχειρεί να οικοδομήσει με ταχύτητα μια νέα ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου, σε συνεργασία με τον Ιταλό πρωθυπουργό Κόντε, τον οποίο θα υποδεχθεί στο Βερολίνο τη Δευτέρα και τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν, τον οποίο θα υποδεχθεί την Τρίτη.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή