Χαμηλή προσέλευση Τούρκων στις κάλπες

Χαμηλή προσέλευση Τούρκων στις κάλπες

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Η προσέλευση Τούρκων που κατοικούν στη Γερμανία για να ψηφίσουν στις εκλογές της Τουρκίας είναι χαμηλότερη του αναμενομένου. Σύμφωνα με στοιχεία του τουρκικού ανωτάτου εκλογικού συμβουλίου, μόλις 343.129 από τους 1.440.000 καταγεγραμμένους Τούρκους που κατοικούν στη Γερμανία και έχουν δικαίωμα ψήφου προσήλθαν στα εκλογικά κέντρα. Σχεδόν 313.000 από αυτές τις ψήφους κατατέθηκαν σε 1 από τα 13 τουρκικά προξενεία στη Γερμανία, ενώ ακόμα 30.500 σε τελωνειακές πύλες. Μέχρι στιγμής, η περιφέρεια με τη μεγαλύτερη προσέλευση είναι η Εσση, με 32,7% των καταγεγραμμένων ψηφοφόρων να προσέρχονται για να ψηφίσουν, ενώ ακολουθεί το Ντίσελντορφ με 28,4%. Τρίτη είναι η Κολονία με 27,2%. Οι Γερμανοί δημοσιογράφοι εικάζουν ότι η χαμηλή, μέχρι στιγμής, προσέλευση οφείλεται στο Ραμαζάνι, που τελείωσε στις 14 Ιουνίου. Σύμφωνα με τον Τούρκο βουλευτή Μουσταφά Γενέρογλου, η προσέλευση αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες ημέρες, ενώ είναι αρκετά πιθανό να ξεπεράσει ακόμα και την προσέλευση που σημειώθηκε κατά το αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα του 2017, το οποίο αλλοιώθηκε από αρκετές εκλογικές παρατυπίες.

Εξίσου χαμηλή είναι και η προσέλευση στην Αυστρία. Μόλις ένας στους τέσσερις καταγεγραμμένους ψηφοφόρους έχει προσέλθει στα εκλογικά κέντρα. Το ποσοστό αυτό είναι 15,8% χαμηλότερο από το ποσοστό προσέλευσης στο δημοψήφισμα του Απριλίου του 2017. Μάλιστα, τότε, μεγαλύτερο ποσοστό ψηφοφόρων στη Γερμανία και την Αυστρία υπερψήφισε το δημοψήφισμα στηρίζοντας τις προτεινόμενες αλλαγές, σε σύγκριση με ψηφοφόρους στην Τουρκία. Πριν από το δημοψήφισμα του 2017 είχαν δημιουργηθεί εντάσεις ανάμεσα σε αρκετά ευρωπαϊκά κράτη. Τότε υπουργοί και κυβερνήσεις σε χώρες με μεγάλους πληθυσμούς Τούρκων ψηφοφόρων, όπως η Ολλανδία και η Γερμανία, είχαν απαγορεύσει προεκλογικές ομιλίες για λόγους ασφαλείας. Η κίνηση αυτή οδήγησε την τουρκική κυβέρνηση να παρομοιάσει τους υπουργούς με ναζί. Για τις επερχόμενες κοινοβουλευτικές και προεδρικές εκλογές ο Ταγίπ Ερντογάν επισκέφθηκε μόνο το Σεράγεβο, καθώς οι κυβερνήσεις της Αυστρίας, της Γερμανίας και της Ολλανδίας ανακοίνωσαν ότι δεν θα επιτρέψουν προεκλογικές εκδηλώσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή