Στην αντεπίθεση ο Τραμπ

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αξιοποιώντας την έκθεση του γενικού επιθεωρητή του υπουργείου Δικαιοσύνης, που υπήρξε συντριπτική για τον πρώην διοικητή του FBI Τζέιμς Κόουμι, ο Ντόναλντ Τραμπ περνά στην αντεπίθεση. Ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίστηκε δικαιωμένος για την απόφασή του να απολύσει τον Κόουμι, δηλώνοντας ότι προσέφερε «μεγάλη υπηρεσία στον αμερικανικό λαό». Επιπλέον, δεν παρέλειψε να θέσει υπό αμφισβήτηση την έρευνα του ειδικού ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ για τη ρωσική υπόθεση, υποστηρίζοντας ότι άτομα που συμμετείχαν σε αυτήν αποδείχθηκε ότι ήταν πολιτικά προκατειλημμένα εις βάρος του.

Μιλώντας σε δημοσιογράφο του Fox News, στον κήπο του Λευκού Οίκου, ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε, επικαλούμενος την έκθεση του γενικού επιθεωρητή Χόροβιτς, ότι «η ηγεσία του FBI» ήταν προκατειλημμένη εναντίον του και «συνωμοτούσε» για να αποτρέψει την εκλογή του, το 2016. Κατηγόρησε τον Κόουμι για «εγκληματική συμπεριφορά», φτάνοντας στο σημείο να τον χαρακτηρίσει «αρχηγό της συμμορίας των κλεφτών» και προανήγγειλε ότι θα έχει σύντομα συζήτηση με τον Μιούλερ, προσθέτοντας ότι η έρευνά του για τη ρωσική υπόθεση «φαίνεται πολύ προκατειλημμένη». Στο ίδιο μήκος κύματος, ο προσωπικός του δικηγόρος Ρούντολφ Τζουλιάνι εξέφρασε ζωηρές αμφιβολίες για το κατά πόσον ο Τραμπ θα δεχθεί να καταθέσει στην έρευνα Μιούλερ, ύστερα από τη νέα τροπή των πραγμάτων.

Το εξονυχιστικό πόρισμα Χόροβιτς, που καλύπτει 500 σελίδες, δεν καταλογίζει πολιτική σκοπιμότητα στον Κόουμι, τον οποίο καυτηριάζει ωστόσο για σωρεία «σφαλμάτων κρίσεως» στην πολύκροτη υπόθεση σχετικά με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της Χίλαρι Κλίντον. Ο Κόουμι εμφανίζεται ως «απείθαρχος» διευθυντής του FBI, ο οποίος δεν τήρησε τα πρωτόκολλα του υπουργείου Δικαιοσύνης και στις δύο επίμαχες περιπτώσεις, τους τελευταίους μήνες της προεκλογικής εκστρατείας: την πρώτη φορά, όταν απάλλαξε την Κλίντον από ποινικές ευθύνες, αν και την είχε κατηγορήσει για ελαφρότητα στη χρήση του email όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών και τη δεύτερη, στην τελική ευθεία της εκστρατείας, όταν δήλωσε ξαφνικά ότι θα ξανανοίξει τον φάκελο.

«Ηλίθιος», «απεχθής»

Πολύ μεγάλη ζημιά στη φήμη του FBI και στην έρευνα Μιούλερ προκάλεσε μια άλλη αποκάλυψη της έκθεσης Χόροβιτς. Οπως καταγγέλλει ο γενικός επιθεωρητής, δύο υπάλληλοι του FBI, ο Πίτερ Στροκ και η Λίζα Πέιτζ, οι οποίοι συμμετείχαν στις έρευνες για την Κλίντον και για το ρωσικό ζήτημα, είχαν ανταλλάξει στην προεκλογική περίοδο σωρεία μηνυμάτων, εξαιρετικά επιθετικών εναντίον του Τραμπ. Σε αρκετά από αυτά τον περιλούουν με χαρακτηρισμούς όπως «ηλίθιος», «απεχθής» και «καταστροφικός», ενώ ένας εκ των δύο έγραψε κάποια στιγμή ότι «θα τον σταματήσουμε», αναφερόμενος στην προοπτική να γίνει ο Τραμπ πρόεδρος των ΗΠΑ.

Την απαξίωση του Κόουμι επιτείνει ένα ακόμη στοιχείο της έκθεσης Χόροβιτς: ο πρώην διευθυντής του FBI, που είχε στηλιτεύσει την Κλίντον για ανεύθυνη χρήση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της, είχε περιπέσει και αυτός στο ίδιο σφάλμα, καθώς χρησιμοποιούσε κατά καιρούς το προσωπικό του email για θέματα της υπηρεσίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή