Μαρτυρία φυλακισμένου αντιφρονούντος στη Βενεζουέλα

Μαρτυρία φυλακισμένου αντιφρονούντος στη Βενεζουέλα

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

KAΡΑΚΑΣ. Το διαβόητο σωφρονιστικό σύστημα της Βενεζουέλας οδήγησε τον βουλευτή Γκίλμπερ Κάρο να χάσει 18 κιλά, εξαιτίας έλλειψης τροφής και νερού. Σύμφωνα με τον Κάρο, οι κακουχίες τον ανάγκασαν να ράψει τα χείλη του με βελόνα και κλωστή, προκειμένου να κάνει πενθήμερη απεργία πείνας διαμαρτυρόμενος για τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης.

Οι Αρχές χαρακτήρισαν τις δηλώσεις αυτές ψευδείς. Παρ’ όλα αυτά, ο 43χρονος, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος στις αρχές Ιουνίου μαζί με αρκετά μέλη της αντιπολίτευσης κατά του προέδρου Μαδούρο, δήλωσε ότι στόχος του είναι να ενημερώσει τον λαό για τη μεταχείριση των αντιπάλων της κυβέρνησης. Κάτι τέτοιο αντιβαίνει στην απαγόρευση που έχει επιβληθεί σε όσους αφέθηκαν ελεύθεροι να κάνουν δηλώσεις στα ΜΜΕ. Ο Μαδούρο, από την πλευρά του, παρουσίασε την απελευθέρωση σαν κίνηση καλής θελήσεως μετά την επανεκλογή του στην προεδρία, την οποία οι αντίπαλοί του χαρακτήρισαν αντιδημοκρατική φάρσα.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία του βουλευτή, οι Αρχές τον μετέφεραν από φυλακή σε φυλακή τοποθετώντας τον διαρκώς σε απομόνωση, προκειμένου να μην έχει τη δυνατότητα «να εγκατασταθεί οπουδήποτε». Παράλληλα, του παρείχαν ελάχιστο φαγητό και νερό, ενώ δεν επιτρεπόταν να δει ούτε την οικογένειά του ούτε τους δικηγόρους του.

Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν είχε συνομιλήσει με κανέναν επί τέσσερις μήνες, γεγονός το οποίο δεν τον ξάφνιασε, καθώς, όπως δήλωσε, «περίμενα την πλήρη απομόνωση».

Οι φυλακές στη Βενεζουέλα αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, αφού ο υπερβολικός αριθμός κρατουμένων, σε συνδυασμό με τον ελλιπή αριθμό φυλάκων, καθιστά τις φυλακές ευάλωτες στη διακίνηση παράνομων προϊόντων, όπως ναρκωτικά, κινητά τηλέφωνα, όπλα και ηλεκτρονικοί υπολογιστές. Οι πολέμιοι του Μαδούρο, πάντως, θεωρούν ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί «τακτικές εκφοβισμού που χαρακτηρίζουν τα αυταρχικά καθεστώτα». Οι τακτικές αυτές έχουν επιτείνει την οργή των πολιτών. Ο Μαδούρο θεωρεί ότι οι διαδηλώσεις και οι διαμαρτυρίες υποκινούνται από τις ΗΠΑ και στοχεύουν στην ανατροπή του καθεστώτος του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή