Υιοθετώντας μία ελιά, αναβιώνοντας ένα χωριό

Υιοθετώντας μία ελιά, αναβιώνοντας ένα χωριό

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγα πράγματα είναι χειρότερα από την παραμέληση που οδηγεί στον αφανισμό. Αυτή έμοιαζε να είναι η μοίρα των ελαιόδενδρων του Oliete, ενός χωριό στην Teruel της Ισπανίας, μέχρι πριν από τέσσερα χρόνια. Ευρισκόμενες σε μια από τις πιο ερημωμένες περιοχές της Ευρώπης, εξαιτίας της μαζικής αποχώρησης του πληθυσμού από την ύπαιθρο, οι 100.000 ελιές του Oliete έμοιαζαν καταδικασμένες να ξεραθούν – ώσπου βρέθηκαν εκατοντάδες «κηδεμόνες» για να τις διασώσουν.

Το 2014, ο Alberto Alfonso y Sira Plana ίδρυσε την Apadrina un Olivo («Υιοθετήστε μία ελιά»), μια ΜΚΟ με σκοπό τη δημιουργία θέσεων εργασίας στο χωριό, τη σωτηρία του εκατονταετούς του οικοσυστήματος και την αναβίωση μιας περιοχής που έσβηνε. Η πρωτοβουλία έδινε τη δυνατότητα σε όποιον το επιθυμούσε να υιοθετήσει ένα δένδρο για 50 ευρώ τον χρόνο. Ως αντάλλαγμα, ο δωρητής θα λάμβανε δύο λίτρα λάδι από κάθε σοδειά.

Με έναν εύχρηστο ιστότοπο, μια εξαιρετική στρατηγική στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και περιστασιακές εμφανίσεις στα μέσα ενημέρωσης, οι εμπνευστές της Apadrina un Olivo έκαναν το Oliete διεθνώς γνωστό. Την πρώτη χρονιά έλαβαν 500 δωρεές. Το 2017 έφτασαν τις 2.450 δωρεές – πολλές από τη Γαλλία και τη Γερμανία.

Από συστάσεώς της, η οργάνωση έχει σώσει 7.000 ελιές και έχει δημιουργήσει 14 θέσεις εργασίας. Δύο από αυτές έφεραν οικογένειες από άλλα μέρη της Ισπανίας στο χωριό, προσθέτοντας μεταξύ άλλων οκτώ παιδιά στον πληθυσμό του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή