ΚΟΣΜΟΣ

Νέο σκάνδαλο διαφθοράς στην Ιταλία – για την κατασκευή του σταδίου της Ρόμα

italia-ma

Η δήμαρχος της Ρώμης Βιρτζίνια Ράτζι και οι εκπρόσωποι των μεγαλύτερων κομμάτων της χώρας υπογραμμίζουν ότι δεν φέρουν ευθύνες και δεν εμπλέκονται στο σκάνδαλο που ξέσπασε και αφορά έρευνα για διαφθορά στην κατασκευή του σταδίου της ποδοσφαιρικής ομάδας Ρόμα.

Συνολικά επτά άτομα συνελήφθησαν, δύο βρίσκονται σε κατ΄οίκον περιορισμό και άλλα 20 έχουν εμπλακεί στην έρευνα της ιταλικής δικαιοσύνης και των καραμπινιέρων.

Η εισαγγελία της ιταλικής πρωτεύουσας, ουσιαστικά, θεωρεί ότι η εταιρία Eurnova, η οποία ανέλαβε τα έργα για την κατασκευή του νέου σταδίου στην περιοχή Τορ Ντι Βάλε της ιταλικής πρωτεύουσας, συνήθιζε πείθει τους συνομιλητές της, χρηματίζοντάς τους.

«Ο δήμος είναι θύμα και έχει ζημιωθεί από αυτό σκάνδαλο. Με χτυπούν μόνον και μόνον επειδή είμαι γυναίκα», δήλωσε η δήμαρχος της Ρώμηςι, η οποία ανήκει στα Πέντε Αστέρια.

Στην υπόθεση, στο μεταξύ, ενεπλάκη ο Λούκα Λαντσαλόνε, ο επικεφαλής της δημοτικής εταιρίας νερού και ενέργειας Acea ο οποίος παραιτήθηκε. Σύμφωνα με τον Τύπο, μάλιστα, πρόκειται να λάβει δικαστική κλήση σε απολογία και ο πρόεδρος της Ιταλικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Τζοβάνι Μαλαγκό, ο οποίος ζήτησε ήδη να συναντήσει τους εισαγγελείς.

Στο μεταξύ, τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο Λούκα Παρνάζι, ιδιοκτήτης της εταιρίας που είχε αναλάβει το έργο, φέρεται να έχει στηρίξει οικονομικά το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων της χώρας.

«Πρόκειται για μια μεγάλη παρεξήγηση», δήλωσε χθες βράδυ ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και αρχηγός των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο, εξηγώντας ότι το κίνημά του δεν έχει πράξει τίποτα το μεμπτό . Είναι όμως σαφές ότι οι «πεντάστεροι» βρίσκονται σε δύσκολη θέση, από την στιγμή που τα κύρια συνθήματά τους ήταν εξαρχής «εντιμότητα» και «διαφάνεια» και δεν αντελήφθησαν τι συνέβαινε, έστω και αν κυβερνούν στον δήμο της Αιώνιας Πόλης.

Παράλληλα, και ο άλλος κυβερνητικός εταίρος, η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, φέρεται να είχε σειρά επαφών με τον Παρνάζι. Ο υφυπουργός παρά την προεδρία, Τζανκάρλο Τζορτζέτι, τον συνάντησε σε δείπνο, λίγο μετά τις βουλευτικές εκλογές της 4ης Μαρτίου. «Ήταν μόνον μια σύντομη συνάντηση με ένα ποτήρι κρασί και λίγο σαλάμι. Δεν αναφερθήκαμε σε κάτι που μπορεί να αφορά την κυβέρνηση και τη δράση της», λέει τώρα ο Τζορτζέττι.

Τις επόμενες ημέρες, πάντως, είναι πιθανόν να υπάρξουν και νέες αποκαλύψεις, που να αφορούν το ευρύτερο πλαίσιο των διασυνδέσεων του Παρνάζι με τον επιχειρηματικό και τον πολιτικό κόσμο της χώρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ