Τα παραλειπόμενα μιας ιστορικής συνάντησης κορυφής

Τα παραλειπόμενα μιας ιστορικής συνάντησης κορυφής

4' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 3.07 τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής, μόλις προσγειώθηκε το Air Force one στη ναυτική βάση της Σούδας, «έφυγε» ένα από τα πρώτα email από το λεγόμενο pool, τη διαπιστευμένη ομάδα δημοσιογράφων που ακολουθεί παντού και πάντα τον Αμερικανό πρόεδρο. «Οι ρόδες πάτησαν στο έδαφος για ανεφοδιασμό» γράφουν και από εκείνη τη στιγμή ξεκινάει γι’ αυτούς ένας μαραθώνιος: Η κάθε κίνηση, το κάθε τι που μπορεί να είπε ο Τραμπ μεταξύ των επίσημων συναντήσεων στη Σιγκαπούρη, καταγράφεται με απίστευτη λεπτομέρεια και ακρίβεια σε 130 συνολικά emails, που αποστέλλονται από κοινού μόνο στα αμερικανικά δίκτυα. Είναι μια συναδελφική πρακτική που λειτουργεί αποτελεσματικά εδώ και χρόνια στην Αμερική.

«Δεν έχουμε κάτι να αναφέρουμε για την πτήση. Ο κ. Τραμπ δεν επισκέφθηκε την καμπίνα μας και γενικά κανείς δεν τον έχει δει στην πτήση», θα σημειώσουν. Η σχέση τους είναι τρικυμιώδης και παρότι σε αυτά τα emails απλά καταγράφουν τα όσα συμβαίνουν, δεν είναι λίγες οι φορές που πλέον «μπαίνει» και κάποιο σχόλιο.

Οταν φθάνουν στη Σιγκαπούρη ενημερώνουν πως ο Τραμπ μπήκε στο «κτήνος» (όπως αποκαλούν το προεδρικό αυτοκίνητο): «Στη διαδρομή υπάρχει ελάχιστος κόσμος που χαιρετάει, σίγουρα όχι πλήθη», σημειώνουν. Εχει ήδη φθάσει και ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, ο οποίος εκείνο το βράδυ έκανε μια απρογραμμάτιστη τουριστική βόλτα. Σύμφωνα με τους συναδέλφους που ήταν μαζί, ήταν ευδιάθετος και κάποια στιγμή σχολίασε πως η Σιγκαπούρη είναι καθαρή και όμορφη: «Τα κτίριά σας έχουν στυλ. Θέλω να μάθω από εσάς για το μέλλον» θα πει και θα βγάλει μία σέλφι με τον ΥΠΕΞ της Σιγκαπούρης που τον συνοδεύει.

Οι πρώτες στιγμές

Το επόμενο πρωί, οι δημοσιογράφοι του pool έφτασαν νωρίς στο ξενοδοχείο όπου θα γινόταν η ιστορική σύνοδος κορυφής. «Πολλοί από τους σωματοφύλακες-δρομείς είναι ήδη εδώ», γράφουν αναφερόμενοι στους κουστουμαρισμένους άνδρες που συνοδεύουν το αυτοκίνητο του Κιμ… τρέχοντας. Σημειώνουν πως ο Κιμ έφτασε 7 λεπτά νωρίτερα για να δείξει σεβασμό. Οπως γράφουν, «είναι στην κουλτούρα τους ο νεότερος να φτάνει νωρίτερα. Αντίστοιχα, το χρώμα της γραβάτας του Τραμπ έχει επιλεγεί για να δείξει σεβασμό στον Κιμ – το κόκκινο είναι το αγαπημένο των Βορειοκορεατών».

Η πρώτη χειραψία μπαίνει στο μικροσκόπιο: «Στις 9.04 π.μ. ο Τραμπ έδωσε πρώτος το χέρι του, η χειραψία διήρκεσε 13 δεύτερα. Ο Τραμπ χαμογέλασε, ο Κιμ όχι». Κάποιος από τους δημοσιογράφους που ήταν κοντά διαβάζει τα χείλη του Κιμ και στέλνει πως το πρώτο πράγμα που είπε στον Τραμπ ήταν στα αγγλικά: «Χαίρομαι που σας γνωρίζω κ. Πρόεδρε». Οι δυο τους κατευθύνονται σε μια αίθουσα για μία κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση και ο Κιμ πριν βγουν όλοι από την αίθουσα κάτι λέει στον Τραμπ και εκείνος απαντάει: «Οταν φύγουν (οι δημοσιογράφοι) θα σου πω». Μάταια εκείνοι θα ακούσουν πολλές φορές το ηχητικό από το πλάνο για να καταλάβουν τι τον ρώτησε – τα κλικ των φωτογράφων έχουν καλύψει τον μεταφραστή.

Οι δημοσιογράφοι ενημερώνονται πως οι δύο άνδρες θα ξαναπερπατήσουν κάποια στιγμή στον προαύλιο χώρο. Δεν τους λένε ακριβώς το πού ή το πότε, παρά μόνο ότι θα τους δώσουν πέντε λεπτά προειδοποίηση. Για να είναι σίγουροι πως θα έχουν το πλάνο διάφορες κάμερες στήνονται σε όλα τα πιθανά σημεία. Εν τω μεταξύ, το τραπέζι όπου θα γευματίσουν έχει στρωθεί. Πριν κάτσουν, ο Τραμπ ακούγεται να λέει σε έναν φωτογράφο: «Βγάλατε μια ωραία φωτογραφία; Πρέπει να βγούμε κούκλοι! Λεπτοί και τέλειοι» θα αστειευθεί. Οι δημοσιογράφοι σημειώνουν πως ο Κιμ δεν αντιδρά στο αστείο. Μετά το γεύμα, Τραμπ και Κιμ περπατούν στον κήπο του ξενοδοχείου. Οι δημοσιογράφοι τους βλέπουν να σταματάνε στο «κτήνος». Ο Τραμπ κάτι του δείχνει στο αυτοκίνητο, κάποιος ανοίγει την πόρτα και προς στιγμήν όλοι νομίζουν πως οι δύο άνδρες θα μπουν μέσα να το δουν. Τελικά αποχωρούν. Αργότερα όλοι περιμένουν την κοινή τους εμφάνιση. «Κάποιος μας ενημέρωσε πως θα ξεκινήσουμε νωρίτερα. (Μπορεί και πάλι όχι!)», σημειώνουν σε σχόλιο που μάλλον υποδηλώνει τη συχνή ασυνεννοησία που υπάρχει μεταξύ των δύο πλευρών. Δύο Βορειοκορεάτες μπαίνουν στο δωμάτιο και φορώντας άσπρα γάντια επιβλέπουν και καθαρίζουν την πένα που θα χρησιμοποιήσει ο Κιμ. Ξαφνικά, δύο τηλεοράσεις προβάλλουν κάτι που όπως γράφουν «μοιάζει με τρέιλερ ταινίας Χόλιγουντ». Ολοι προσπαθούν να καταλάβουν τι είναι: «Μοιάζει να δείχνει το πώς θα μπορούσε να είναι η Β. Κορέα χωρίς πυρηνικά». Μέσα σε λίγη ώρα ανακαλύπτουν πως πρόκειται για ταινία που είχε παραγγείλει ο Λευκός Οίκος από παραγωγό που για χρόνια εργαζόταν σε καζίνο. Θα μάθουν πως ο Τραμπ το είχε δείξει νωρίτερα στον Κιμ σε ένα ipad.

Οι δύο άνδρες μπαίνουν στην αίθουσα. Κάθονται και υπογράφουν τη συμφωνία. Οταν ο Κιμ αποχωρεί από την αίθουσα, ο Τραμπ θα μείνει για τη συνέντευξη Τύπου. Οι δημοσιογράφοι θα τονίσουν πως πρόκειται για τη δεύτερη που ο ίδιος συγκαλεί ως πρόεδρος (Η τελευταία φορά ήταν στις 16 Φεβρουαρίου 2017). Αυτή τη φορά  θα απαντήσει σε ερωτήσεις για μία ώρα και στη συνέχεια θα αποχωρήσει με τους δημοσιογράφους του pool για το προεδρικό αεροπλάνο. «Οι ρόδες ανέβηκαν (μία ώρα νωρίτερα από την προγραμματισμένη)» γράφουν στο τελευταίο email. Η ιστορική αυτή αποστολή είχε μόλις ολοκληρωθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή