ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Άρση του αποκλεισμού για τις «ζώνες κινδύνου» αποφάσισε η αστυνομία

Σε άρση του αποκλεισμού των «ζωνών κινδύνου» στο κέντρο του Αμβούργου προχώρησε σήμερα η αστυνομία της πόλης, έπειτα από ένα 20ήμερο συγκρούσεων μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών δυνάμεων που ακολούθησαν απόφαση της Γερουσίας για τερματισμό της κατάληψης του κοινωνικού χώρου Rote Flora.

Η απόφαση πριν από δέκα ημέρες των αρχών να επιβάλουν αυστηρό περιορισμό στην κίνηση δεκάδων χιλιάδων πολιτών στο κέντρο του Αμβούργου προκάλεσε σφοδρή κριτική από τον Τύπο και από πολιτικές ομάδες, που υποστήριζαν ότι οι περιορισμοί επιδείνωσαν την κατάσταση, ενώ έφεραν την πόλη στα πρωτοσέλιδα εφημερίδων σε όλον τον κόσμο και οδήγησαν στην έκδοση ταξιδιωτικής οδηγίας από την πρεσβεία των ΗΠΑ.

«Παραχωρώντας στην αστυνομία επιπλέον εξουσίες, σκοπός ήταν να εμποδιστεί η εγκληματικότητα και να προστατευθούν οι πολίτες και οι αστυνομικοί. Από την επιβολή των «ζωνών κινδύνου», οι πιθανοί ταραχοποιοί εντοπίζονταν μέσω στοχευμένων μέτρων ελέγχου και έτσι η τέλεση σοβαρών αδικημάτων περιορίστηκε σημαντικά», αναφέρει η αστυνομία του Αμβούργου σε σημερινή ανακοίνωσή της.

Υπέρ της άρσης των έκτακτων μέτρων ασφάλειας υπέγραψαν 8000 άτομα, ωστόσο ο Σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος της πόλης Όλαφ Σολτς υπερασπίστηκε την αστυνομία, υποστηρίζοντας ότι το μέτρο αποδείχθηκε ορθό και τονίζοντας ότι δεν είχε καμία αμφιβολία για την συνταγματικότητά του ή για την παραχώρηση επιπλέον εξουσιών στην αστυνομία.

Σύμφωνα με τον κ. Σολτς, κατά την διάρκεια των εκατοντάδων ελέγχων που διενεργήθηκαν, βρέθηκαν σφυριά, φωτοβολίδες και άλλα αντικείμενα, ενώ οι αστυνομικοί ενήργησαν «πολύ ευέλικτα, ψύχραιμα και χωρίς πολλή φασαρία».

Απέρριψε μάλιστα την υπόθεση ότι οι πολίτες αισθάνθηκαν ανασφάλεια, λέγοντας ότι οι περισσότεροι είπαν το ακριβώς αντίθετο.

«Οι σοσιαλδημοκράτες έπρεπε να υπερασπιστούν τον νόμο και την τάξη. Σε όποιον δεν αρέσει δεν θα το στηρίξει», κατέληξε ο κ. Σολτς, σε συνέντευξή του στην Süddeutsche Zeitung.