Στο σφυρί το δίκοχο που φορούσε ο Ναπολέων στη μάχη του Βατερλώ

Στο σφυρί το δίκοχο που φορούσε ο Ναπολέων στη μάχη του Βατερλώ

55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο σφυρί, δύο αιώνες μετά από την ήττα του στο Βατερλώ, βγαίνει στο σφυρί το δίκοχο που φορούσε ο Ναπολέοντας στην ιστορική μάχη.

Ο Γάλλος αυτοκράτορας επέμενε να φορά στο πλάι τα καπέλα του, ώστε να διακρίνεται εύκολα στα πεδία των μαχών, ενώ στα 15 χρόνια που παρέμεινε στην εξουσία χρησιμοποίησε περίπου 120 δίκοχα φτιαγμένα από γούνα κάστορα, τα περισσότερα εκ των οποίων φέρουν την υπογραφή των Γάλλων πιλοποιών Poupard. Ελάχιστα σώζονται μέχρι σήμερα.

Το συγκεκριμένο δίκοχο θεωρείται ότι το φορούσε ο Ναπολέων τη νύχτα πρίν από την ήττα των Γάλλων και κατόπιν λεηλατήθηκε από τα στρατεύματα των νικητών συμμάχων.

Μάλιστα θεωρείται ότι ήταν ο Ολλανδός λογαχός Arnout Jacques van Zuijlen van Nijevelt που το πήρε ως λάφυρο από το Βατερλώ το 1815.

Το συγκεκριμένο δίκοχο που είχε αγοραστεί από ιδιώτη το 1986 αναμένεται να πετύχει τιμή μεταξύ 30.000 και 40.000 δολαρίων, κυρίως επειδή δεν είναι καλοσυντηρημένο και το  δέρμα έχει φθαρεί.

«Υπάρχουν και κάποιες άλλες μικρολεπτομέρειες: Ο Ναπολέων απεχθανόταν τα περιττά στολίδια και διέτασσε να του τα αφαιρούν. Επίσης ζητούσε να ενισχύονται συγκεκριμένα σημεία των καπέλων του», αναφέρει η υπεύθυνη της δημοπρασίας, Ετιέν Ντε Μπεκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή