Κοινές περιπολίες Τούρκων – Αμερικανών έξω από το Μανμπίτζ

Κοινές περιπολίες Τούρκων – Αμερικανών έξω από το Μανμπίτζ

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δώρο στην προεκλογική εκστρατεία του Ταγίπ Ερντογάν αποτελούν οι κοινές περιπολίες τουρκικών και αμερικανικών στρατευμάτων που άρχισαν χθες στα περίχωρα της στρατηγικής σημασίας πόλης Μανμπίτζ, της βόρειας Συρίας.

Την εξέλιξη αυτή ανακοίνωσε ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση στη Σαμψούντα. Στην ίδια ομιλία, ισχυρίστηκε ότι οι μαχητές της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG –σύμμαχος των Αμερικανών στον αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, αλλά «παρακλάδι του ΡΚΚ» και «τρομοκρατική οργάνωση» για την Αγκυρα– έχουν αρχίσει να αποχωρούν από την πόλη. «Είπαμε ότι θα απομακρύνουμε τις τρομοκρατικές οργανώσεις από εκεί πέρα. Λοιπόν, άρχισαν να απομακρύνονται. Οι περιπολίες ξεκίνησαν», δήλωσε ο Ερντογάν. Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ αναγνώρισε ότι τα στρατεύματα της χώρας του δεν έχουν εισέλθει στην ίδια την πόλη του Μανμπίτζ, αλλά υποσχέθηκε ότι αυτό θα γίνει σύντομα.

Διαφορετική ήταν η εικόνα που έδινε το Στρατιωτικό Συμβούλιο του Μανμπίτζ που πρόσκειται στην YPG. Σύμφωνα με τον Μουχάμαντ Αμπού Αντέλ, γίνονται παράλληλες περιπολίες κατά μήκος της γραμμής που χωρίζει τις υπό τουρκικό έλεγχο περιοχές από την πόλη του Μανμπίτζ, την οποία συνεχίζει να ελέγχει το συμβούλιο, σε συνεργασία με τους Αμερικανούς που βρίσκονται εκεί: από την εξωτερική πλευρά περιπολούν τουρκικά στρατεύματα και τοπικοί σύμμαχοί τους, ενώ από την πλευρά της πόλης περιπολούν δυνάμεις του συμβουλίου, των Αμερικανών και των συμμάχων τους.

Ο οδικός χάρτης

Στις 4 Ιουνίου, οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ και Τουρκίας, Μάικ Πομπέο και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατέληξαν σε ένα είδος οδικού χάρτη για το καθεστώς στο Μανμπίτζ, εκτονώνοντας μια κρίση που απειλούσε να φέρει σε σύγκρουση τους δύο νατοϊκούς συμμάχους. Ωστόσο, οι ακριβείς όροι της συμφωνίας δεν έχουν γίνει ακόμη σαφείς και οι ισχυρισμοί της Αγκυρας αμφισβητούνται από τους Κούρδους.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή